Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz a odvolání ČSSZ

Dobrý den.

Mám pracovní úraz a jsem léčen od 14.9 2016. Můj úraz je takový, že jsem si v práci přetížil sval v ruce a ten praskl.

Čeká mě operace, ale posudkový lékař, u kterého jsem dnes byl, mě uznal práce schopným a ukončil mi nárok na pobírání nemocenské. I když jsem stale v pracovní neschopnosti.

Řekl, že mi dávky na nemocenskou neprodlouží a ať si zažádám o dočasný důchod.

Můžete mi prosím poradit, kam se obrátit nebo jestli lze podat odvolání někam jinam než je lékařská komise České správy sociálního zabezpečení?

Děkuji.

Mirek

Odpověď:

Dobrý den,

nejsem si jistý, co myslel Váš lékař tím, že Vám doporučil zažádat o předčasný důchod. Předčasný důchod je jakýmsi předstupněm před starobním důchodem, který ovšem nesouvisí s podporou pacienta v pracovní neschopnosti.

Možná měl Váš lékař na mysli invalidní důchod podle zákona o důchodovám pojištění (ustanovení dostupná zde). Ale podle mého názoru ani ten není ve Vaší situaci vhodným řešením. Invalidní důchod se přiznává v situaci, kdy má pacient trvale sníženou schopnost vykonávat práci. Ve Vašem případě, kdy pravděpodobně dojde po operaci ke zlepšení stavu a navrácení schopnosti pracovat v plném rozsahu, je účelnější pracovní neschopnost.

Proti rozhodnutí lékaře o uznání práce schopným můžete podat návrh na přezkoumání rozhodnutí podle § 46 zákona o specifických zdravotních službách. Tento návrh podáváte lékaři, který rozhodnutí vydal a to do 10 dní ode dne, kdy Vám byl doručen.

Ten o něm musí rozhodnout do 10 dní. Může rozhodnout dvěma způsoby. Za prvé může návrhu plně vyhovět. Za druhé pokud mu plně nevyhoví předá ho krajskému úřadu.

Krajský úřad do 30 dní o návrhu rozhodne. Rozhodne buďto zrušením návrhu, zrušením lékařského posudku, nebo zrušením lékařského posudku a vrácením věci lékaři k novému posouzení.

Doporučujeme Vám tudíž ještě jednou kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře a požádat ho o prodloužení pracovní neschopnosti. V případě, že Vaší žádosti nevyhoví, doporučujeme podat návrh na přezkum posudku, který Váš ošetřující lékař vydal. Pamatujte však, že je nutné návrh podat do 10 dní ode dne, kdy Vám byl doručen. 

S pozdravem,                         

Vaše Férová nemocnice

6.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS