Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převod dočasné pracovní neschopnosti k praktickému lékaři

Dobrý den,
u nás v nemocnici vypisujeme dočasná pracovní neschopnost při prvotním ošetření (např. úrazy buď ambulantní nebo hospitalizace). Můžeme hned při vypisování, pracovní neschopenku převést k obvodnímu lékaři, ikdyž bude k nám ještě chodit na kontroly?

lada

Odpověď:

Dobrý den,

o vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje ten, kdo ji zjistil, tj. ošetřující lékař. Tím se pro tyto účely rozumí poskytovatel zdravotních služeb, jenž poskytuje pojištěnci nebo jiné posuzované osobě ambulantní, lůžkovou nebo lázeňskou léčebně rehabilitační péči (není k tomu oprávněn poskytovatel zdravotnické záchranné služby a lékařské pohotovostní služby).

Ošetřujícím lékařem je tak ten, kdo o vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhodl, nebo ten, kdo pacienta převzal do své péče.

Mezi povinnosti ošetřujícího lékaře patří zejména posuzování zdravotního stavu a obnovy pracovní schopnosti dotčené osoby, stanovování termínů dalších ošetření či kontrol, vedení záznamů o uvedených a dalších skutečnostech, a další povinnosti (výčet povinností ošetřujícího lékaře je obsažen v § 61 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění).

Z uvedeného tedy vyplývá, že „neschopenku vede“ lékař, který má pacienta aktuálně v péči a provádí a zaznamenává uvedené úkony. Pokud dojde k předání do péče obvodnímu lékaři, bude mít uvedené povinnosti on.

Ve Vašem případě je tak rozhodné, zda:

1) se jedná o takové příčiny pracovní neschopnosti jejichž vliv na pracovní schopnost je plně schopný posoudit praktický lékař a kontroly u Vás jsou doplňkem zdravotní péče, kterou poskytuje praktický lékař

2) a nebo zda se jedná o takové příčiny pracovní neschopnosti k posouzení jejichž vývoje je nutná určitá lékařská odbornost, kterou praktický lékař nedisponuje a není tak schopný naplnit výše uvedené povinnosti ošetřujícího lékaře.

V prvním případě postupujete správně, pokud předáte vedení pracovní neschopnosti praktickému lékaři. V druhém případě má pracovní neschopnost až do okamžiku, kdy už nebude nutný k posouzení pracovní neschopnosti názor specialisty, vést specialista, a nikoliv praktický lékař.

Zákon bohužel neposkytuje na otázku předávání vedení pracovní neschopnosti konkrétní odpověď, ale podařilo se nám vyhledat stanovisko ministerstva zdravotnictví k podobné otázce viz zde, doporučujeme Vám proto se v případě pochybností o správnosti naší odpovědi obrátit na ministerstvo.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice,

Vaše Férová nemocnice

30.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS