Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Promlčecí doba a žaloba

Vážení, je možné podat žalobu na lékaře i po 40 letech. Slyšela jsem názor, že když se pacient stále léčí, věc není promlčena. Po porodu na žlučníkový záchvat jsem dostala Papaverin atropin a morfiovou injekci s tím, že to nemá na syna vliv když kojím. V té době jsem nevěděla, co mi lékař dal. Syn se od malička léčí a je na invalidním vozíku. Děkuji moc za odpověď.

Olča

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel, Váš nárok na náhradu škody na zdraví bude již pravděpodobně promlčený. Není souvislost mezi tím, že se Váš syn stále léčí a promlčením. Promlčení nastane dva roky ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. V praxi to znamená, že škoda na zdraví může být žalována i třeba 20 let od chvíle, kdy k ní skutečně došlo, pokud až po oněch letech dojde k jejímu odhalení. Nemoc Vašeho syna se projevila již v mládí, o škodě jste se tedy dozvěděla již dávno, otázkou je, kdy jste se dozvěděla, že byla způsobena léky, které Vám podal lékař po porodu.

Pokud jste se o této skutečnosti dozvěděla teprve nedávno, je možné, že by Váš nárok ještě nebyl promlčený, pokud tomu není déle než 2 roky. V takovém případě můžete podat žalobu na náhradu škody na zdraví, k tomu bychom Vám doporučili poradit se s advokátem, který se zabývá zdravotnickým právem.

Po dvou letech od zjištění škody na zdraví a kdo za ni odpovídá dojde k promlčení a nárok již není možné u soudu s úspěchem vymáhat (pokud škůdce uplatní námitku promlčení). I po této době však může zdravotnické zařízení (nebo lékař) poškozenému peníze dobrovolně vyplatit.

Vaše Férová nemocnice

15.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS