Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prošetření pochybení lékařské péče

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem – s prosbou o radu. Moje babička, se kterou jsem žila v jedné domácnosti, měla kámen v ledvině, kdy docházela pravidelně na urologii na kontroly. Letos 20. 4. - 23. 4. 2016 absolvovala větší vyšetření za hospitalizace na urologickém oddělení v nemocnici a byla propuštěna s tím, že je vše v pořádku a kámen je na stejném místě. 27. 4. 2016 si volala na urologické oddělení, že má urologický problém a bylo jí řečeno, že pokud problém přetrvá, má si zajít na druhý den k obvodnímu lékaři. 28.4.2016 tak učinila s tím, že jí obvodní lékař prohlédl a poslal domů s předepsanými ATB, 3 hodiny pro návratu od lékaře ji odvezla záchranka do nemocnice v septickém šoku. Lékař, který sloužil na meziooborové JIP mi sdělil, jestli jsme si nevšimli červeného podbřišku a je mi divné, že si tohoto stavu nevšiml obvodní lékař. Dne 13.6.2016 babička zemřela a já bych se ráda zeptala, zda lze i zpětně nějak vyžádat zdravotní dokumentaci a postupy v léčení babičky a nechat to posoudit revizním lékařem ČLK? Můžete mi popř. poradit, jak se postupuje? Na jejího obvodního lékaře jsem neslyšela moc dobré reference a jelikož jsem s panem doktorem měla problém v komunikaci ohledně babičky, tak bych ráda měla jistotu, zda v jejím případě nedošlo k pochybení, zda se nedala ta pomoc poskytnout již dříve. Budu vděčná za jakoukoliv radu.

Děkuji.

Zikulka

Odpověď:

Dobrý den,

možnost na vydání kopií zdravotnické dokumentace pozůstalým upravuje zákon o zdravotních službách, viz zde a zde. Obraťte se proto na zdravotnická zařízení, která posyktovala péči Vaší babičce a požádejte je o umožnění nahlížení do její zdravotnické dokumentace a pořiďte si z ní kopiie vlastními prostředky, nebo požádejte zdravotnické zařízení, ať Vám kopii zhotoví nemocnice. Více ke zdravotnické dokumentaci a pořizování kopií a výpisů naleznete zde.

Doporučujeme Vám tedy vyžádat si kopii celé zdravotnické dokumentace Vaší babičky a následně ji nechat posoudit nezávislým lékařem, k tomu naleznete více zde (stránky ČLK) případně se můžete obrátit na znalce v oboru zdravotnictví, jejichž seznam naleznete zde. Nicméně zhotovení znaleckého posudku budete muset uhradit.

Dalším krokem může být podání stížnosti na zdravotníky, jejichž případné pochybení vyplyne z posudku znalce. Pokud zjištěné pochybení bude dosahovat vysoké míry závažnosti, zvažte, zda ne podat žalobu. S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS