Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatně diagnostikovaný úraz - nezjištěná zlomenina zápěstí

Dobrý den,

stal se mi úraz - obrácené koleno, zlomená žebra a nasledně se ukázalo, že mám zlomené i zápěstí.

Do nemocnice mě přivezla sanitka a bylo mi napraveno koleno, proveden rentgen ruky a žeber a následně konstatováno, že se jedná o zlomeninu žeber a naražené zápěstí.

Týden po úrazu jsem se dostavil na kontrolu, kde mi udělali další rentgen ruky a ukázalo se, že je ruka zlomená. Dostala jsem tedy dlahu, trápily mě však bolesti ruky, to bylo na další kontrole vyřešeno zkrácením dlahy. Po sundání dlahy však ruka zůstala téměř nehybná.

Byly mi předepsány rehabilitace na koleno, nyní však již rok rehabilituji zejména se zápěstím, na doporučení lékařky. Situace se však nelepší a proto zvažuji žalobu na nemocnici, mám za to, že pochybili tím, že nediagnostikovali z prvního rentgenu zlomeninu.

Děkuji za radu. 

 

Agi

Odpověď:

Dobrý den, 

ve Vaší situace doporučujeme nejdříve zvážit mimosoudní řešení sporu, jedná se o jednodušší a také finančně méně nákladnou variantu. Situaci lze řešit podáním stížnosti poskytovateli zdravotních služeb, ve Vašem případě tedy nemocnici. Ta má následně povinnost do 30 dnů navrhnout ústní projednání. 

Před samotným podáním stížnosti doporučujeme pořízení kopie Vaší zdravotnické dokumentace, čímž získáte jistotu, že nedojde k následným změnám v ní. Ke stížnosti doložte ty dokumenty ze zdravotnícké dokumentace, které obsahují informace týkající se důvodu stížnosti, tedy Vašeho zápěstí (zejména rentgenové snímky). Následně můžete žádat od nemocnice omluvu, odškodné apod.  

Následně dojde tedy k projednání s nemocnicí. Pokud byste s výsledkem jednání nebyl spokojen, můžete stížnost podat k dalším orgánům, bližší informace naleznete zde. Nebo případně se vydat cestou soudního řešení sporu. V tomto případě bude hrát velkou roli znalecký posudek, ten si můžete nechat vypracovat, seznam znalců naleznete zde. V něm bude konstatováno, zda šla zlomenina dříve zjistit a zda by toto zjištění mělo vliv na současný zdravotní stav. 

V případě podání žaloby doporučujeme nechat se zastoupit advokátem věnujícím se zdravotnickému právu,  seznam  advokátů naleznete zde. V soudním sporu bude velmi důležitý posudek znalce, který si můžete nechat vypracovat znalcem ze seznamu zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

19.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS