Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatně provedená operace a nový zákrok pod narkózou

CCa před rokem mi po prodělané rakovině prsu a následně zjištěné pozitivitě BRCA2 genu byla provedena oboustranná mastektomie a zároveň mi byly vloženy prsní implantáty. Celý rok jsem bojovala se zánětem a hnisavou píštělí na jednom prsu a velkou bolestí na druhém prsu. Operatér po celou dobu nijak nereagoval s tím, že dle něj je vše v pořádku, za rok neudělal ani jednou stěry, nic proto abych se hnisavé píštěle zbavila. Vždy mě poslal domů s tím, že je to prkotina a prsa jsou v pořádku. Velkou asymetrii prsou neřešil, respektive omluvil tím, že je to tak v pořádku a lepší už to nebude. Když jsem se po roku obrátila na jiné pracoviště pro druhý názor, bylo zjištěno, že na jednom prsu byl impl\antát vložen jen do podkoží a ne pod sval, tak jak je standartní a je tak velmi malá pravděpodobnost zhojení. Jediné reálné řešení je vyjmutí implantátů a odstranění celé zbývající tkáně. Tudíž po tom všem čím jsem prošla musím pod další narkozu a k dalšímu operačnímu zákroku. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat při stížnosti na lékaře, jak se dostat ke zprávám z vyšetření u onoho lékaře, protože mi nikdy žádné zprávy pro praktického lékaře nedal, jak se dostat k operačnímu protokolu, protože ani ve propouštěcí zprávě není popsán postup a vedení operace. Mám nějakou šanci se k těmto dokladům dostat? Jak rychle musím se stížností pokročit? Za tři týdny totiž nastupuji na provedení nové operace. Moc Vám děkuji za zodpovězení mých otázek. P.

Housenka

Odpověď:

Dobrý den, 

veškeré uvedené dokumenty, tedy zprávy z vyšetření, operační protokol atd., by měly být součástí Vaší zdravotnické dokumentace. Do ní máte právo nahlížet nebo si vyžádat její kopii. O vyhotovení kopie musíte zažádat, zdravotnické zařízení po Vás může požadovat úhradu nákladů na pořízení kopie a vyhotovit kopii musí do 30 dní. Jestliže tedy chcete postupovat co nejrychleji, můžete požádat o nahlédnutí do dokumentace a kopii si pořídit svépomocí za použití fotoaparátu. Doporučujeme si kopii dokumentace pořídit v první řadě, ať již bude následující postup jakýkoli. 

Dalším vhodným krokem je zajistit si vyjádření jiného lékaře, ve Vašem případě tedy zřejmě toho, který Váš vyšetřil a vyslovil názor, že došlo k pochybení na straně původního lékaře. Opět si můžete vyžádat zdravotnickou dokumentaci z tohoto zdravotnického zařízení. 

Stížnost na postup lékaře můžete podat k poskytovateli zdravotních služeb, tedy obvykle k řediteli nemocnice, v níž k pochybení lékaře došlo. Pokud byste s vyřízením stížnosti nesouhlasila, lze podat stížnost ke správnímu orgánu, který nemocnici udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (většinou krajský úřad). Dále lze podat stížnost k České lékařské komoře, jakožto stížnost na daného lékaře. Podání stížnosti je omezeno pouze v případě stížnosti k České lékařské komoře, a to jeden rok od události, ohledně které podáváte stížnost. Na zákrok by proto již nebylo možné si stěžovat, pouze na lékařův následný postup při další léčbě. Stížnost k řediteli nemocnice není časově nijak limitována. Je ovšem dobré podat ji co nejdříve. Provedení nové operace by na podání stížnosti nemělo mít žádný vliv. Více informací o stížnostech včetně vzoru naleznete zde

Stížností na postup lékaře se však nelze domoci odškodného. Toho lze dosáhnout mimosoudním vyrovnáním, případně až občanskoprávní žalobou. Právo na náhradu škody se promlčuje za dva roky ode dne, kdy jste se dozvěděla o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Opět je proto dobré s případným podáním žaloby příliš dlouho neotálet. O jednotlivých způsobech domáhání odškodného jsme již mluvili v zodpovězených dotazech, případně lze další informace o mimosoudním vyrovnání a o soudním sporu nalézt na našich stránkách. V takovém případě již doporučujeme postup konzultovat s advokátem se zaměřením na zdravotnické právo, který může zvýšit Vaše šance domoci se odškodnění. Seznam advokátů včetně jejich zaměření lze nalézt například zde

Vaše Férová nemocnice 

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS