Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatně zaplněný kanálek

Dobrý den,


v roce 2015 mi moje zubařka zaplnila kanálky u zubu - bez kontrolního rentgenu. Po týdnu jsem ji navštívila, že mě zub nadále pobolívá. Poklepala mi na zub, bolest jsem necítila, a řekla mi, že zákrok je čerstvý, že bolest odezní. Asi 3 měsíce mě občas zub pobolíval, proto jsem se rozhodla raději vyhledat nového zubaře, který mi provedl detailní rentgen zubu a zjistil, že moje zubařka mi špatně zaplnila kanálek a chyběly 2 mm. Poslal mě na specializované pracoviště, kde mi náplň kanálku musel odvrtat a znova zaplnit. Tento zákrok jsem si musela hradit sama a stál mě 4 tisíce korun. Napsala jsem svoji bývalé zubařce o náhradu nákladů, které mi vznikly v souvislosti se špatně provedeným zákrokem, ale odmítla mi to uhradit. Mám právo to po ni požadovat? Děkuji.

LuVav

Odpověď:

Dobrý den,

 

velmi nás mrzí situace, do které jste se dostala. Z Vámi popsané situace je zřejmé, že Vaše zubní lékařka skutečně pochybila a zanedbala péči o Vás. V takovém případě máte hned několik možností, jak dále postupovat.

Nejprve bychom Vám doporučili kontaktovat Vaši bývalou zubní lékařku a vyžádat si od ní zdravotní dokumentaci. To samé proveďte také u Vaší současné zubní lékařky. Tyto materiály můžete následně využít jako podklad pro vypracování posudku či zhodnocení toho, že skutečně došlo k pochybení.

Vaší první možností je podání stížnosti ke správnímu orgánu, který zubařce udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Tímto správním orgánem je typicky krajský úřad, v jehož obvodu zubařka působí. Ve stížnosti popíšete, jak zubařka pochybila a přiložíte vyžádanou zdravotní dokumentaci od obou lékařek. Jestliže správní orgán dojde k závěru, že Vaše zubní lékařka skutečně pochybila, můžete jí rozhodnutí správního orgánu následně předložit a požadovat dobrovolné uhrazení škody, kterou Vám způsobila.

Pokud s náhradou škody stále nebude souhlasit, doporučovali bychom Vám podat civilní žalobu na náhradu škody. V takovém případě je však vhodné nejprve kontaktovat advokáta, který se na danou oblast specializuje. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S podzravem, 

Vaše Férová nemocnice

2.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS