Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Spor s ortodontistou

Dobrý den,

právě řeším dva spory s mou ortodontistkou.

1) Dle mého názoru mi vnutila rovnátka na dolní čelist s tvrzením, že je nutně potřebuji k naklonění zubů. Nyní mi chce rovnátka sundat, a když jsem se ji ptala, kdy mi bude zuby naklánět, bylo mi sděleno, že mám malou bradu a že bych musela na operaci čelisti. Já na zubech po dvou a půl roce nošení fixních rovnátek nevidím jediný rozdíl. Proto jsem se rozhodla, že podám stížnost u ČSK. Můj dotaz je, zda má doktorka povinnost poskytnout mi modely zubů před léčbou, které jsem si zaplatila a otisky po léčbě, aby byl jiný doktor schopen mi udělat nezávislý posudek.

2) Po sundání horních rovnátek jsem doma zjistila, že jeden zub mám znatelně křivý a upozornila jsem na to doktorku hned druhý den, když jsem si šla vyzvednout vyndavací rovnátka na noc. Bylo mi sděleno, že to lze narovnat průhlednou dlahou. Když jsem se nyní po 8 měsících zeptala, paní doktorka mi řekla, že je to možné, ale že si za to budu muset zaplatit. Když jsem se proti tomu ohradila, bylo mi řečeno, že to je tím, že nenosím vyndavací rovnátka a že je to léčba navíc. Měla byt doktorka v tomto případě sjednat bezplatnou nápravu? Dle mého názoru je absurdní mi opravu ještě účtovat.

Předem Vám děkuji za odpověď.

 

ClaireM

Odpověď:

Dobrý den,

V naší kanceláři zpracovávající dotazy jsou pouze právníci a studenti práv, tedy nejsme schopní posoudit odbornost provedených zákroků. Rozebereme však situaci z hlediska právního.

Na vztah mezi poskytovatelem zdravotních služeb a pacientem se hledí jako na smluvní vztah a z toho také vyplývají související závěry. Poskytovatel je tedy vázán smluvní odpovědností, dle § 2913 občanského zákoníku, jestliže poruší svou povinnost, má povinnost k náhradě škody, která druhé straně vznikla. Ovšem u vzniku škody, která takto vznikne, je třeba podotknout, že poskytovatel odpovídá za činnost nikoli za jeho výsledek. Jestliže tedy ortodontistka odborně a řádně provedla, vše co měla, a přesto se u vás vyskytly problémy se zuby, nenese odpovědnost. Jestliže však škoda vznikla nedostatečným výkonem ortodontistky, nese odpovědnost.

Na tvorbu rovnátek se vztahuje smlouva o díle, kdy jestliže vám v důsledku vady provedení díla vznikne škoda, máte nárok na náhradu těchto nákladů.

Jestliže tedy došlo ke škodě zaviněním ortodontistky, má povinnost k náhradě škody. Je tedy možné, abyste si sjednali, že ji nahradí provedením zákroku.

Doporučujeme si nechat u jiného lékaře nechat udělat posudek, zda byl skutečně zákrok špatně proveden, s takovýmto písemným posudkem můžete snáze s reklamací uspět.

Při případném uplatnění záruky si o něm vyžádejte písemné potvrzení, aby nebylo možné zpochybnit, že jste korunky reklamovala včas.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

28.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS