Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Trestní oznámení a žaloba

Dobrý den, lze na lékaře podat zároveň trestní oznámení i žalobu? Pokud ne, co mám podat první? Ještě otázka k financím. Jsem na rodičovské dovolené, mohu na základě toho žádat prominutí soudních poplatků (a kdy to mám případně udělat)? Také mám strach z případného hrazení nákladů soudního sporu, nemám žádné úspory a další splátky už bychom pravděpodobně nezvládli. Děkuji za odpověď.

Anežka

Odpověď:

Dobrý den,

trestní oznámení i žalobu můžete podat zároveň. Vedení trestního a občanskoprávního řízení je na sobě nezávislé. Můžete tak zároveň podat občanskoprávní žalobu k soudu i trestní oznámení na policii. Rozdíl spočívá v tom, že v občanskoprávním řízení musíte prokázat, že Vám škoda vznikla a kdo za ni odpovídá. V trestním řízení toto zjišťuje a dokazuje policie.

Nicméně bychom Vám rádi doporučili řešit vše vzájemnou domluvou, pokud je to možné. Podání trestního oznámení raději ještě zvažte, neboť se jedná o závažnou věc, ke které je dobré přistoupit, až když věc nelze řešit jiným způsobem a vy máte podezření na trestný čin. Trestní oznámení nelze vzít zpět (ledaže byste byl osobou blízkou pachatele), trestní řízení tak může pokračovat i bez Vaší vůle. Nepodání trestního oznámení nebrání tomu, abyste se občanskoprávní žalobou domáhal náhrady škody. Bez ohledu na probíhající trestní řízení (pokud máte dostatek důkazů) - pokud budete úspěšný, v trestním řízení se pouze nepřipojíte s nárokem na náhradu škody.

Podání občanskoprávní žaloby je však vhodné konzultovat s advokátem - ten Vám pomůže sepsat formálně a věcně správnou žalobu a pomůže Vám případně pohlídat potřebné lhůty. Pokud ho nemáte, vhodného naleznete na stránkách České advokátní komory.

Co se týče soudních poplatků, tak podrobnou odpověď můžete nalézt zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS