Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Trvání nemocenské

Dobrý den, jsem po gynekologické operaci (břišní cestou), gynekoložka mně napsala neschopenku 6 týdnů. Vzhledem k mému fyzicky velmi náročnému zaměstnání (přelívání 15 litrových várnic, manipulace s těžkými pacienty) bych raději s nástupem do zaměstnání chtěla ještě počkat. Lékařka mně ale tvrdila, že víc jak 6 týdnů nemůže napsat, to bych musela mít velké pooperační komplikace, které nemám. Jako jediné řešení i po domluvě se zaměstnavatelem (divil se, že jen 6 týdnů) vidím, vzít si dovolenou aspoň ještě na další 2 týdny. Tím samozřejmě budu bita, protože do konce roku už žádnou jinou dovolenou nemám. Co mně poradíte? Děkuji vám za odpověď. 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

jsme pouze právní poradna, nejsme tedy schopní Vám poradit, zda byl postup lékařky zcela v souladu se současnými lékařskými postupy (jestli je délka klidového režimu dostatečná).

Pokud si tedy nejste jistá, jestli lékařka postupovala správně, obraťte se na jiného lékaře, který by byl ochotný Vám danou informaci poskytnout. Pokud by se lékařský názor výrazně lišil od postupu Vaší lékařky, můžete na ni podat stížnost (informace o stížnosti můžete nalézt v zodpovězeném dotazu), vzor stížnosti naleznete zde.

Obecně je však třeba říct, že lékař musí při stanovení délky nemocenské posuzovat zdravotní stav hlavně v souvislosti s výkonem konkrétním práce. Pokud by daný výkon práce ohrožoval zdraví pacienta, neměl by lékař ukončit nemocenskou, dokud není práce pro pacienta bezpečná (délka nemocenské se tak může u různých pacientů různit vzhledem k povaze povolání). Stanovení "tabulkových limitů" pro délku nemocenské po konkrétním zákrkou se tak zdá být nesprávné a zjednodušení práce lékařky, mohlo by jít i o kárné provinění lékařky, které lze postihnout například skrze Lékařskou komoru.

Evidenci o dočasné pracovní neschopnosti vede podle zákona o nemocenském pojištění ošetřující lékař. Vystavit neschopenku může specialista. Pokud ale léčba dosáhne takového stádia, které je schopen zvládnout i praktický lékař (klidový režim, doléčení atd.), specialista předává evidenci praktickému lékaři, který zpravidla dočasnou pracovní neschopnost i ukončuje. Můžete se tedy obrátit i na svého praktického lékaře a poradit se s ním, zda Vám nemocenskou neukončí později, a případně navrhnout specialistovi, aby evidenci převedl na praktického lékaře.

Pokud specialista nebude ochoten evidenci předat, nemocenská může u specialisty skončit a posléze opět "pokračovat" u praktického lékaře následujícím dnem (tzn. budou zachovány dávky nemocenské), např. z důvodu rekonvalescence.

Vaše Férová nemocnice

5.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS