Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz ditěte ve škole

Dobrý den, včera 12.12.2011 při hodině TV (hráli fotbal) zlomil našemu 13-letému synovi spolužák nohu nad kotníkem tak, že má zlomenou jak holení tak lýtkovou kost. Museli mu to rovnat a ještě v pá 16.12. budou pod narkózou. Prosím o radu: Co požadovat za dokumenty od školy? Co mohu požadovat v nemocnici po ošetřujícím lékaři tak, abych měl jistotu, že mu tu nohu opravdu srovnají? Mohu si vyžádat snímky s rtg po tom srovnávání pod narkózou? A pokud je to ve Vaší kompetenci (i když se mi o tom teď píše dost blbě), kolik a jaké odškodnění mohu požadovat po škole (zatím tedy není dokončená léčba, stačí orientačně)? Děkuji za pomoc, protože včerejšek si budeme s manželkou pamatovat do smrti.

Starjet69

Odpověď:

Dobrý den,

škola je vám povinna předat vám jedno vyhotovení záznamu o úrazu, a to ze zákona. Jiné dokumenty ani nepotřebujete, neboť při následném nárokování odpovědnosti za škodu by měl stačit tento záznam a zpráva od lékaře, ve které bude bodově ohodnocen úraz a případné jeho následky.

Co do otázky požadavků na lékaře, nedokážeme si představit, co by se dalo po lékaři speciálně požadovat, aby vašeho syna léčil nějak lépe, vždyť právě povinnost vykonávat své povolání poctivě a svědomitě, tedy co nejlépe a nejodborněji, je jednou ze základních, jimiž jsou lékaři nadáni. Samozřejmě můžete jako zákonný zástupce pacienta nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace, pořizovat z ní kopie, výpisy apod. V rámci tohoto práva máte právo i na prohlédnutí rtg snímků, stačí o ně tedy požádat.

Otázka náhrady škody je samozřejmě namístě, jelikož škola má povinnost nad vaším synem a ostatními žáky vykonávat dohled. Výše odškodného se bude odvíjet od výše bodového ohodnocení, která bude stanovena podle diagnózy, jíž určí lékař. Bodové ohodnocení úrazů a ztíženího společenského uplatnění (následků) si můžete dle diagnózy snadno vypočítat podle příslušné vyhlášky Ministerstva vnitra dostupné např. zde. Celková výše bodů však bývá uvedena ve zprávě, kterou vám po léčení vydá lékař, a kterou můžete použít jednak při vymáhání odškodného na škole, tak pro pojišťovnu, pokud má váš syn úrazovou pojistku.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS