Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz na škole v přírodě z bobové dráhy

Dobrý den,

před týdnem měla dcera (11 let) velmi vážný úraz na bobové dráze na škole v přírodě. Ten den ji operovali obě nohy, dolní část lýtek, dále paty, nárty, vnitří kotník atd.. kde má několik hlubokých ran až 10 cm, pohmožděný pravý bok a hýždě. ZŠ vzala děti na tento adrenalinový sport, aniž by o tom seznámila rodiče před odjezdem, neměla jsem možnost se vyjádřit k tomu zda s tím souhlasím či nikoli (svolení bych nikdy nedala, bob jede rychlostí až 45km/h.)

Nyní prosím o radu, jak dále ve věci postupovat ze ZŠ. Žádat o odškodné, podat žalobu a jak? Pro úplnost: má dcera seděla ve vozíka vpředu, kde neměla možnost jakkoli vozík řídit a ovládat, páku má pouze člověk vzadu. Dívka (11 let) za ní nezvládla řízení a v leknutí naši dceru chytla a vyvlékla z pásu (vpředu je pouze dvoubodový, vzadu tříbodový. Moc děkuji za vaši radu.

 

Nelli

Odpověď:

Dobrý den,

škola odpovídá za škodu na zdraví, která vznikne žákům v souvislosti s vyučováním, uvedené vyplývá z § 291 zákoníku práce, viz zde. Škola tak odpovídá i za škodu na zdraví, která vznikla Vaší dceři v souvislosti s účastí na škole v přírodě, přičemž škola má být pro takové případy pojištěna.

Odpovědnost školy se tak jeví jako jasná, méně určitá je aktuálně výše škody, bolestné bude možno určit až po té, co se ukončí hojení po operaci a možné trvalé následky se zpravidla posuzují až s ročním odstupem, kdy dojde k ustálení zdravotního stavu.

Lhůta, ve které můžete uplatnit nárok na náhradu škody, se řídí občanským zákoníkem a je tříletá. Doporučujeme Vám tedy vyčkat, než se zdravotní stav Vaší dcery ustálí natolik, že bude možné vyčíslit alespoň bolestné, toto vyčíslení by měl provést ošetřující lékař Vaší dcery. Nebo soudní znalec, zaměřený na vyčíslování bolestného a trvalých následků (seznam znalců naleznete zde). 

S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

24.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS