Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpočet renty - za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti

Dobrý den.
Prosím o rady.
Po pracovním úraze mě zaměstnavatel propustil a byla mi přiznána nevelká renta. Nyní se zvýšila minimální mzda a tento nárůst mi byl pojišťovnou odečten z renty. Nezdá se mi spravedlivé, že lidem kterých se týká minimální mzda, životní úroveň vlastně zvýšila a na druhé na to doplatím já a další lidé v mé situaci. Má pojišťovna na tento postup vlastně právo? Lze se proti tomu nějak bránit?
Pokud bych náhodou našla u jiného zaměstavatele práci na 8.h a nebo na zkrácený úvazek, jak se to dotkne renty? Pojišťovna mi sdělila, že v případě 8h pracovní doby u jiného zaměstnavatele nárok na rentu zaniká z důvodu pracovní způsobilosti a při zkráceném pracovním poměru, že bude požadovat lékařský posudek. Také mi bylo řečeno, že i kdybych pracovala na zkrácený úvazek, stejně se renta bude počítat odečtem z průměrného výdělku bývalého zaměstnavatele a minimální mzdy. Je to správné?
Rozumím dobře, že v případě přiznání ID prvního stupně se minimální mzda sčítá s vyměřenou částkou invalidního důchodu, součet se odečte od průměrného výdělku dosahovaného u bývalého zaměstnavatele a ten rozdíl činí výši renty?
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale je to pro mě důležité. Děkuji.

DanaG

Odpověď:

Dobrý den,

po pracovním úraze poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci (nebo bývalému zaměstnanci) tzv. náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (vámi označovanou jako "renta"). Tato náhrada se počítá tak, že se udělá rozdíl mezi výdělkem před vznikem úrazu a výdělkem po vzniku úrazu s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu.

Pokud je však bývalý zaměstnanec evidován na Úřadu práce (tzn. nemá žádný výdělek), za výdělek po vzniku úrazu se považuje minimální mzda (tzn. nyní 8 500 Kč) + případný invalidní důchod. Po zvýšení minimální mzdy se Vám tedy nebude odečítat pouze 8 000 Kč, ale nyní již 8 500 Kč. Jedná se o objektivní kritérium chránicí zaměstnavatele proti tomu, aby musel platit neúměrně vysokou náhradu. Postup pojišťovny tak byl, bohužel pro Vás, v souladu se zákonem (konkrétně § 371 Zákoníku práce).

Co se týče nalezení dalšího pracovního poměru - bude se celková nynější dosažená mzda zde odečítat od výdělku, kterého jste dosáhla u bývalého zaměstnavatele. Pokud tedy u nového zaměstnavatele budete dosahovat vyšších výdělků než u zaměstnavatele, u kterého se Vám stal pracovní úraz, nebude již možné po pojišťovně na základě pracovního úrazu nic požadovat. Pokud pojišťovna argumentuje tím, že když budete pracovat 8 hodin denně, tak Vám zaniká nárok na rentu, není toto podle našeho názoru podloženo zákonem.

Co se týče zkráceného pracovního poměru, pokud bez Vašeho zavinění a to ze zdravotních důvodů, můžete pracovat pouze omezený počet hodin týdně, neměl by se Váš současný výdělek považovat za minimální mzdu. Pojišťovna však může požadovat zdravotní posudek ke zjištění Vaši pracovní způsobilosti - tedy zjištění toho, že z důvodu pracovního úrazu nemůžete pracovat plnou pracovní dobu. Pokud nastoupíte na zkrácený úvazek z jiných důvodů (než ze zdravotních), pak se bude Váš výdělek nejspíš považovat za minimální mzdu (tedy 8 500 Kč).

Pokud to tedy shrneme:

renta = výdělek u bývalého zaměstnavatele - výdělek současný (invalidní důchod + minimální mzda při evidenci na Úřadu práce NEBO dosahovaná mzda u současného zaměstnavatele s přičtením invalidního důchodu).

Vaše Férová nemocnice

 

1.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS