Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyřazení ze zubařské ordinace

Navštívil jsem svého stomatologa s akutní bolestí zubu. Sestřička mi sdělila, že jsem tam již 4 roky nebyl a tudíž jsem byl pojišťovnou automaticky vyřazen z jejich registru, nyní má pan doktor plno a nová registrace tudíž není možná, o ošetření taky samozřejmě nemůže být řeč.
Uznávám, že jsem zanedbal preventivní prohlídky. Je však možné, aby mě takto, bez jakéhokoli předchozího upozornění, vyřadili z registru svých pacientů?

EP

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že lékař pouze za vynechání prohlídek nemůže zrušit Vaši registraci. Přesto řada lékařů toto bohužel provádí. V první řadě si od lékaře vyžádejte zprávu, v které Vám vyřazení z registrace odůvodní. Tuto zprávu Vám vydat musí a to pod pokutou do 100 000 Kč, pokud tak neučiní. Pokud navíc přerušil Vaši registraci z nezákonného důvodu, dopustil se deliktu, za který mu může náležet pokuta až do 300 000 Kč.

Doporučujeme Vám také navštívit pojišťovnu a zeptat se, zda je pravda to, co lékař tvrdí, neboť se domníváme, že pojišťovna Vás takto z registrace vyřadit nemůže.

Kromě podání oznámení o správním deliktu můžete na tohoto lékaře podat stížnost. Ta může mít za následek pokutu či ztrátu lékařského oprávnění. Více o stížnostech se můžete dočíst zde.

Každopádně, pokud se nedohodnete na tom, že vás váš lékař přijme do péče, budete si muset zvolit nového lékaře. Zákon Vám umožňuje si lékaře svobodně zvolit vždy jednou za tři měsíce v rámci Vaší zdravotní pojišťovny. Vámi vybraný lékař Vás navíc může odmítnout jedině ze zákonem stanovených důvodů, například kvůli naplnění kapacity. Můžete se i zeptat Vaší pojišťovny, aby Vám navrhla možné lékaře ve Vašem okolí.

Máte-li akutní zubní potíže a dosud jste nenašel nového lékaře, u kterého byste se zaregistroval, můžete využít péči některé ze zubních pohotovostí.

Vaše Férová nemocnice

14.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS