Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vytrženi nesprávného zdravého zubu

Dobrý den,
Můj dvanáctiletý syn již půl roku dochází na ortodoncii ohledně srovnání chrupu. Byly pořízeny rentgenové snímky a doktorkou stanoven postup léčby, včetně vyčísleni částky a délky napravování chrupu. Zároveň nám bylo sděleno, že je nutné odstranění obou horních čtyřek, které má provést na základě žádanky ošetřující zubař syna. Po domluvě jsme se s ošetřujícím zubařem dohodli na termínu odstranění, kdy nejdříve byla vyjmuta jedna horní čtyřka a za další dva dny jsme měli přjít odstranit druhou horní čtyřku, což jsme udelali. Přestože bylo v ordinaci celou dobu hovořeno o vyjmutí čtyřky, doma jsme s hrůzou zjistili, že syn má místo čtyřky vytrženou trojku, což je do budoucna zakladni stavebni zub pro pripadné vzniklé problémy (můstek, atd...). Také konstatuji, že vytžená trojka byla naprosto zdravá.

Vůbec nevim, jak nyni postupovat a proto prosím o radu. Jaké jsou jeho nároky? Nebude možné pokračovat v léčbě rovnátky, protožeje vyjmut jiný zub, do budoucna mu bude chybět základni stavebni zub pro připadné uchycenií zubních náhrad, a spousta dalších komplikací.

Děkuji za odpověď,

be.ll.a

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo vašemu synovi.

Před tím, než se odhodláte k dalším krokům, Vám doporučujeme vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace a využít konzultace odborníka - dalšího lékaře, kterému důvěřujete. Můžete se tak dozvědět informace o tom, jak reálná je šance domoci se odškodnění, prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat.

Doporučujeme tuto situaci nejprve řešit smírnou cestou. Ten, kdo způsobil škodu, má podle zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, povinnost uvést způsobenou škodu do předešlého stavu na vlastní náklady, případně uhradit nápravu, kterou si poškozený sjedná sám. To znamená, že Váš ošetřující zubař musí svou chybu napravit, např. zubní náhradou, na vlastní náklady. Je možné, že s Vámi nebude chtít o této možnosti jednat, v takovém případě je vhodné spojit se s advokátem, což může pomoci ochotě vašeho zubaře s vámi jednat.

Je zde také možnost finančního odškodnění, se kterým Vám pomůže buď advokát nebo mediátora. Bude nejspíš potřeba odborného posudku od jiného lékaře. Pokud se nepodaří problém vyřešit žádnou z těchto cest, bude na místě podat stížnost u vedení ambulance (pokud neordinuje Váš zubař ve své soukromé ordinaci) nebo u České stomatologické komory.

Vaše Férová nemocnice

9.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS