Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vytržený zdravý zub

Dobrý den,

mojí mamince při zubním ošetření, kdy si stěžovala na bolest zubu, zubařka doporučila zub vytrhnout, s čím maminka souhlasila. Poté ale doma zjistila, že zubařka vytrhla jiný, zdravý zub, který nezpůsoboval potíže. Navíc, místo 6. zubu (kde pacientka přesně problémy lokalizovala) ji byl vytržen 4. zub, který měl nejen důležitou estetickou funkci, ale zároveň byl jeden z posledních nosných pro případný můstek. Náhrada tohoto zubu (z cenově přijatelných možností) tudíž není možná jinak než celkovou zubní náhradou, což je ale vzhledem k relativně nízkému věku mamky naprosto nepřijatelné. Jak se máme dovolat odpovědnosti u tohoto stomatologa a získat prostředky pro důstojnou náhradu škody? Jaký postup byste nám doporučili?

Předem velice děkuji.

dcera pacientky

Odpověď:

Dobrý den,

z Vámi popsané situace se domníváme, že zubní lékař zde pochybil a neplnil řádně své povinnosti a tak by měl nést plnou zodpovědnost za újmu, kterou způsobil.

Vaší mamince se tak nabízí několik možností.

V první řadě je každopádně vhodné si vyžádat svou zdravotnickou dokumentaci. Ta Vám může posloužit jako vhodný podklad pro Vaše další kroky či případně jako důkaz pro podtržení Vaší další argumentace. Také si můžete nechat vypracovat posudek jiného lékaře a poradit se s odborníkem, kterému důvěřuje.

Dále můžete na lékaře, který pochybil, podat stížnost. Následkem může být pro lékaře pokuta či dokonce ztráta lékařského oprávnění. Více o podávání stížností můžete nalézt zde.

Můžete také požadovat samotnou náhradu škody, případně bolestné a další náklady s tímto spojené. Těmi může být mimo jiné další léčba zaměřená na nápravu následků lékařova pochybení. Tyto nároky můžete požadovat nejprve mimosoudně přímo po lékaři, nejprve se pokuste domluvit. Více o mimosoudním řešení sporů se můžete dočíst na našich internetových stránkách.

Pokud by domluva nepomohla a veškeré mimosoudní vymáhání nikam nevedlo, můžete na lékaře podat žalobu na náhradu škody a nárokovat si odškodné soudní cestou. Každopádně Vás musíme upozornit, že takovýto spor může dlouho trvat a nemůžeme Vám zaručit, že pro Vaši maminku skončí úspěchem. Doporučujeme Vám, abyste se Vy a Vaše maminka nejprve, pokud se pro soudní spor rozhodnete, poradily se specialistou na zdravotnické právo, nejlépe advokátem. Více o soudním řešení sporů se můžete dočíst také na našich stránkách. V neposlední řadě můžete změnit lékaře, pokud mezi vaší maminkou a původním zubním lékařem  zanikla důvěra nutná k poskytování lékařské péče.

Vaše Férová nemocnice.

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS