Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zákaz návštěv

Dobrý den, chci se zeptat, jak postupovat v případě, že je do nemocnice (konkrétně Vinohradská nemocnice) stále platný zákaz návštěv kvůli chřipkové epidemii a já bych přesto rád našel řešení, jak návštěvu uskutečnit. Klidně i za nějaký poplatek, hospitalizovaný člen rodiny je senior ve věku 86 let, mobilní telefon neumí používat a personál není moc sdílný s poskytováním informací. Děkuji za vaši odpověď.

Richard.B

Odpověď:

Dobrý den,

Jestliže se jedná pouze o omezení návštěv, nemocnice může návštěvu umožnit. V opačném případě by se dopustila nepřiměřeného zásahu do práv Vaší babičky jakožto pacientky.

Podle zákona o zdravotních službách § 28 odst. 3 písmeno e) má pacient právo na přítomnost osoby blízké. Toto právo může být omezeno pouze v případě, že by došlo k narušení zdravotní péče. Na toto ustanovení odkazuje i sama nemocnice na svých stránkách, což by vám v argumentaci mohlo pomoci, viz zde.

Nemocnice může umožnit návštěvu takovým způsobem, aby nedošlo k omezení léčebného postupu nebo k ohrožení pacientů. Tedy by mělo být možno vašeho člena rodiny navštívit. 

Nemocnice se porušením práva na kontakt mezi pacientem a osobou blízkou dopouští přestupku, za který jí hrozí pokuta až 100 000 Kč. Stížnost proti takovému postupu můžete podat na místně příslušný krajský úřad.

Ovšem je třeba říci, že takovýto postup nemocnice, kdy se snaží zabránit šíření epidemií, je povinností, kterou ukládá § 15 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb. Přičemž poskytovatel má povinnost podle odstavce 2 vypracovat provozní řád, který má obsahovat opatření, jak takovýmto epidemiím zabránit, případně během nich postupovat. Na základě § 16 zákona o ochraně veřejného zdraví je nemocnice oprávněna postupovat takovým způsobem, aby zamezila vzniku šíření infekčního onemocnění, v takovém případě se jedná o takzvané karanténní opatření. Přesto váš příbuzný má právo na vaši návštěvu a můžete tedy o ni žádat, pakliže zde nebude opravdu závažný důvod, měla by vám v tomto konkrétním případě nemocnice vyjít vstříc.

Doporučovali bychom Vám kontaktovat přímo vedení nemocnice a požádat je o možnost návštěvy vašeho příbuzného s adekvátním odůvodněním s odkazem na výše zmíněný § 28. V případě, že nebudou s návštěvou souhlasit, zeptejte se jich na důvod. Pokud Vám sdělí, že chtějí zabránit šíření infekčního onemocnění, je jejich jednání v souladu se zákonem. Pokud by se jednalo o pouhé omezení návštěv bez vazby na karanténní opatření, měla by Vám nemocnice přístup k Vaší babičce umožnit.

Nutno říci, že i kdyby se jednalo o zmiňované karanténní opatření, bylo by možné nemocnici požádat o výjimku, nemělo by totiž jít jen o potencionálně možné ohrožení pacientů, které by mohla návštěva způsobit, ale musí být jasný, konkrétní a bezprostřední důvod.

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

 

14.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS