Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žaloba na nemocnici

Dobrý den, léčil sem se na výřez ploténky po dvou týdnech se mi zablokoval žaludek, nemohl jsem dýchat, zavolali mi rychlou, na pohotovosti mi udělali ultrazvuk a rentgen žaludku a pak mě dali na pokoj, kde mi píchali injekce od bolesti, ale bolesti byly pořád. Až po 18 hodinách přišel doktor, který mi zavedl sondu přes nos do žaludku, čímž mi uvolnil blokaci, bolesti přestaly, ale přestali mi pracovat střeva, tak mě dali na jednotku intenzivní peče a tam mi sdělili, že se mi ztratilo 50 procent slinivky. Domnívám se, že kdyby k tomu zavedení sondy došlo hned, tak by poškození nebylo tak velké a když sem se doktora zeptal, proč mi to neudělali hned, tak mi řekl, že můžu být rád, že tam byl po těch 18 hodinách. Děkuji za pomoc

harridan2

Odpověď:

Dobrý den,

Férová nemocnice je pouze právní poradna zabývající se zdravotnickým právem. Nejsme tudíž schopni posoudit, zda došlo k pochybení lékaře, doporučujeme Vám navštívit odborného lékaře, který posoudí Váš současný zdravotní stav a zhodnotí, zda nedošlo k pochybení.  

Pokud tedy máte důvodné pochybnosti o tom, zda lékař postupoval v souladu s lékařskými postupy, podejte na něj stížnost, a to k jeho vedoucímu lékaři (nebo vedoucímu zravtonického zařízení). Ve stížnosti uveďte, jak lékař postupoval při Vašem ošetření a v čem konkrétním spatřujete jeho pochybení, případně čeho se chcete domoci (finanční odškodnění, omluva). Ke stížnosti můžete přiložit i posudek lékaře, který Vaše tvrzení potvrdí. Vzory stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice zde. Pokud nemocnice Vaši stížnost zamítne, můžete podat odvolání ke Krajskému úřadu. Vzor odvolání naleznete také v odkaze výše.

Stížnost můžete podat i k České lékařské komoře, její podání je však limitované jedním rokem od Vámi popisované události. Veškeré potřebné informace o podání této stížnosti naleznete přímo na stránkách komory. Stížností na postup lékaře se však nelze domoci odškodného. Toho lze dosáhnout mimosoudním vyrovnáním, případně až občanskoprávní žalobou.

Žaloba je až krajní řešení, které může být finančně a časově velmi náročné. Před tímto krokem tedy doporučujeme nejprve kontaktovat advokáta, který se na medicínské právo specializuje, a poradit se s ním na dalším postupu, a který Vám pomůže sepsat případnou žalobu. Vhodného advokáta můžete nalézt například na stránkách Potřebujiprávníka.cz nebo ve vyhledávacím formuláři České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

15.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS