Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zrušení operace mnou jako pacientem, sankce?

Dobrý den,

dva roky jsem chodil do ortodoncie na rovnátka a nyní mě čekala operace posunu čelisti. Při předoperačním vyšetření mi doktorka z ORL řekla, že si myslí, že operaci nepotřebuji. Operaci jsem zrušil telefonicky cca 10 dní před termínem, jak v ortodoncii tak ve faktulní nemocnici. Operace měla proběhnout příští týden.

Zrušil jsem také telefonicky předoperační vyšetření u obvodního lékaře, přičemž sestřička pronesla takovou rýpavou větu, "že se to nebude líbit pojišťovně".

Mohou mi hrozit nějaké sankce?

Děkuji

Salazar15

Odpověď:

Dobrý den, 

zdravotní služby Vám mohou být poskytnuty jen s Vaším svobodným a informovaným souhlasem dle § 28 odst. 1 zákona o zdravotních službách. Dle § 34 odst. 4 téhož zákona máte právo tento souhlas s poskytnutím zdravotní služby odvolat. Odvolání není účinné pouze v případě, že již bylo započato s prováděním zdravotního výkonu a jeho přerušení by mohlo vážně ohrozit Vaše zdraví či život. Ve Vašem případě tedy máte ze zákona právo si operaci "rozmyslet" a Váš lékař je povinen toto Vaše rozhodnutí respektovat. 

Sankce od zdravotní pojišťovny vůči pojištěnci jsou upraveny v § 44 a násl. zákona o veřejném zdravotním pojištění, jedná se o pokuty a přirážky k pojistnému. Jelikož máte ze zákona právo souhlas se zdravotním výkonem odvolat, není zrušení operace v zákoně uvedeno jakožto důvod pro jakoukoliv sankci ze strany Vaší zdravotní pojišťovny. 

Pokud by Vám Vaše pojišťovna opravdu chtěla za zrušení operace uložit nějakou sankci, máte možnost proti takovému rozhodnutí pojišťovny podat odvolání dle § 53 odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Na rozhodování o sankcích veřejné zdravotní pojišťovny se vztahuje správní řád. Odvolání je pak upraveno v § 81 a násl. správního řádu. Povinné náležitosti odvolání jsou upraveny v § 82 odst. 2. Z odvolání musí být zejména patrno, kdo je činí, které věci se týká a co se navrhuje. Dále je nutné uvést jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, popřípadě jinou adresu pro doručování, dále které rozhodnutí se napadá, v jakém rozsahu a v čem je spatřován rozpor s právními předpisy. Odvolání je pak potřeba podat nejpozději do 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí Vaší zdravotní pojišťovny. 

Žádná sankce by Vám tedy za zrušení operace hrozit neměla, nicméně Vám doporučujeme obrátit se přímo na Vaši zdravotní pojišťovnu a záležitost s ní probrat. Pokud se Vám nepodaří se s pojišťovnou dohodnout a skutečně Vám bude chtít udělit sankci za zrušení operace, můžete proti tomuto rozhodnutí podat odvolání. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

21.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS