Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedostupnost oční ordinace

 

Dobrý den,

jsem registrovaná u oční lékařky. Nelze se jí dlouhodobě dovolat na telefon do ordinace, při osobní návštěvě nikdo v ordinaci není. Ordinační hodiny má vyvěšeny. Již dříve jsem byla odmítnutá na vyšetření očí kvůli brýlím. Že prý nemají volno, ani do budoucna. Musela jsem si nechat udělat brýle v optice. Chtěla bych se odregistrovat, ale vlastně nemám kontakt.

Děkuji za radu.

důchodkyně

Odpověď:

 

Dobrý den,

Vaše oční lékařka porušuje § 45 odst. 2 písm. e) zákona o zdravotních službách tím, že na své ambulanci nemá vyvěšeny informace o tom, že bude zastoupena jiným poskytovatelem zdravotních služeb v době své nepřítomnosti. Zároveň se dopouští porušení § 45 odst. 1 zákona o zdravotních službách, tím, že svým přistupem nevytváří podmínky k uplatňování práv pacientů.

Pokud chcete změnit svoji oční lékařku, můžete tak učinit na základě § 28 odst. 3 písm. b) zákona o zdravotních službách, který říká, že je Vaším právem zvolit si ošetřujícího lékaře dle Vašich potřeb. Vaše původní oční lékařka a nově zvolená lékařka si mezi sebou vymění zdravotní dokumentaci dle § 45 odst. 2 písm. g) zákona o zdravotních službách.

Odregistrovat se tudíž nemusíte. Jediné, co je potřeba udělat, je dostavit se k nově zvolené oční lékařce. Ta si pak již sama vyžádá Vaši zdravotní dokumentaci od Vaší původní oční lékařky.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS