Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí lékaře a kopie souhlasu

Dobrý den, vím, že mám právo vybrat si zdravotnické zařízení a lékaře. Ale mám také právo říct, v péči jakého lékaře být nechci, např. v nemocnici z důvodu špatné zkušenosti z minulé hospitalizace? Pokud ano, můžu to nemocnici oznámit písemně při příjmu, a co by takové sdělení mělo obsahovat, je někde nějaký vzor? Může pacient požadovat kopii souhlasu s hospitalizací dle § 34 odst. 2 zákona o zdravotních službách již při podpisu souhlasu? Může nemocnice za kopii požadovat zaplacení? Děkuji za pomoc.

luky

Odpověď:

Dobrý den,

jak správně píšete, máte právo si vybrat poskytovatele zdravotních služeb. To znamená, že si můžete vybrat, kdo Vás bude ošetřovat, zvlášť v případě, že danému lékaři nedůvěřujete. Výjimkou je výběr nemocnice pro pacienta, který je přepravován sanitkou, ta vás automaticky odveze do nejbližší vhodné nemocnice.

Při každém ošetření, pokud to zdravotní stav dovoluje, je nutné od získat informovaný souhlas k ošetření, který zahrnuje i výběr konkrétního lékaře. U některých zákroků, například u operací, si ale zvolit nemůžete.

Náležitosti takového oznámení obecně stanovené nejsou. Určitě by tam měly být Vaše identifikační údaje, důvod Vaší hospitalizace, označení lékaře a uvéďte důvod, proč si dotyčného lékaře nepřejete. Na závěr připojte místo, datum a podpis.

O kopii souhlasu je možné žádat již při podpisu. Nemocnice by Vám ji měla vystavit ihned nebo v nejbližší možné době. Nemocnice si může účtovat náklady vynaložené na zhotovení kopie.

Vaše Férová nemocnice

 

 

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS