Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sestra na mě zaútočila

 

Dobrý den,

mám takový problém, který mi je spíše trapný nežli nepříjemný, ale doufám, že mi budete moci poradit. Mám menší zdravotní problémy a součástí souvisejících vyšetření byl i odběr krve. Bohužel mám problém se strachem z jehel, stříkaček a především jejich vniknutí do žíly. Tento strach je samozřejmě podvědomý a uvědomuju si neškodnost a důležitost takového vyšetření.

Ráno jsem přišel na odběr ke zdravotní sestře, podal ruku, ale když mi chtěla vpíchnout jehlu do žíly, instinktivně jsem ruku odtáhl. To se stalo třikrát, načež sestře asi došla trpělivost a dala mi facku, prostě mě uhodila. Poté jsem již ruku neodtáhl, protože jsem zůstal naprosto zmražen. Nic takového jsem v životě nezažil a nevěděl jsem, co říct, co udělat. Krom toho se jednalo o ženu.

Sestra ani já jsme pak už neřekli ani slovo a následně před lékařem jsem ani nenašel odvahu mu to zmínit. Jsem dospělý, příčetný muž a takové chování mě velice urazilo, zaskočilo, šokovalo. Nevím, co dělat. Mohu si nějak stěžovat u lékaře, v nemocnici nebo na policii? Je tohle normální?

Děkuju vám moc.

jirka

Odpověď:

 

Dobrý den,

pacienti mají právo na úctu a důstojné zacházení nejen ze strany zdravotnického personálu. Toto právo je zakotveno i v zákoně o zdravotních službách, nejde tedy pouze o záležitost slušnosti, ale přímo o právní pravidlo pro zdravotníky.

Na chování zdravotní sestry si můžete stěžovat u lékaře. Pokud jste danému lékaři adresoval písemnou stížnost, na kterou nereagoval, zkuste se obrátit i na Českou lékařskou komoru, případně také na příslušný krajský úřad, který toto zdravotnické zařízení registroval. Více o stížnostech naleznete zde.

Doporučujeme proto řešit situaci stížností a domluvou. Také můžete oznámit přestupek.

Do budoucna by bylo vhodné promluvit o strachu z jehel příště předem, aby byl personál na vaše jednání připraven. Mnohé nepříjemné situace vznikají z nedostatečné komunikace mezi pacientem a zdravotním personálem.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS