Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nahlednutí do zdravotnické dokumentace

Dobrý den,
obrátil jsem se na Českou lékařskou komutu s tím, že bych rád aby byly prověřeny některé postupy při léčbě mé matky, která letos zemřela. Z České lékařské komory mi došel dopis, že oni nemají právo o zdravotnickou dokumentaci žádat, že si jí musím vyžádat sám a na základě toho pak budou mojí stížnost prošetřovat. Tak tedy. Mě se upřímě zdá divné že tato instituce nemá právo o tyto materiály žádat ale budiž. Přesto bych rád věděl zda je to pravda. Dál bych rád věděl, zda mi nemocnice dokumentaci matky vydá a za jakých podmínek? Mají na to nějakou lhůtu? Měl být po dobu kdy matka žila k tomuto účelu nějak zmocněn či jmenovitě někde uveden? Pokud ano, jak mám vlastně dokumentaci zpětně získat?

Moc děkuji za pomoc

pawlis

Odpověď:

Dobrý den

vydání zdravotnické dokumentace jako takové není možné (originál poskytovateli zdravotních služeb zůstává). Je zde ale možnost nahlížení do zdravotnické dokumentace a pořizování výpisů a kopií. Nahlížení probíhá tak, že o tom informujete nemocnici, která Vám to musí okamžitě umožnit. Je možné jisté zpožděni, třeba den nebo dva, z provozních důvodů. Ale rozhodně Vám nemohou oznámit, že k nahlížení dojde až po 15 dnech. Nahlížení bude probíhat za účasti pracovníka nemocnice. Při procházení dokumentace si můžete pořizovat výpisky i kopie. Pokud nejste schopna zajistit si pořízení kopie (například pomocí fotoaparátu), tak Vám nemocnice kopii sama vyhotoví a to do 30 dnů od data požádání. Za tuto službu si může účtovat pouze náklady spojené s pořízením kopie (papír, inkoust do tiskárny) případně náklady spojené s odesláním poštou, pokud nedojde k osobnímu vyzvednutí. Pokud po Vás budou chtít zaplatit i jiné náklady nebo náklady za pořízení kopie budou evidentně předražené, tak prosím informujte opět tuto poradu.

Co se týče vašeho dotazu k České lékařské komoře, tak Česká lékařská komora má možnost si zdravotní dokumentaci za určitých podmínek vyžádat, zejména v případě disciplinárního řízení. Dále lékař má povinnost tyto údaje poskytnout, neboť mu to ukládá Dispciplinární řád České lékařské komory na což je možné komoru upozornit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

1.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS