Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vizita v nemocnici a lékařské tajemství

Dobry den, budu rodit v porodnici a rada bych dostala samostatny pokoj. V pripade, ze ho nedostanu a budu lezet na pokoji s x cizimi lidmi, tak se obavam vizity. Na jednu stranu je lekar vazan lekarskym tajemstvim a nesmi cizim lidem sdelovat informace o mem zdravotnim stavu a na druhou stranu v ramci vizity bude rozebirat muj aktualni zdravotni stav pred ostatnimi lidmi na pokoji. Je mi to neprijemne, natoz nejake vysetreni na pokoji. Existuje nejaka moznost, jak tuto situaci resit? Predem dekuji za odpoved

Regina

Odpověď:

Dobrý den,

realizace kontrol pacientů a konzultací pomocí tzv. vizit je nejspíš nejvýraznějším kamenem úrazu institutu povinné mlčenlivosti lékařů, tedy zachovávání lékařského tajemství. V případě vizity se v podstatě jedná o odbornou konzultaci mezi lékaři, na čemž není nic zvláštního, avšak děje se tak za účasti třetích osob na pokojích. Dle rozsahu, který má lékařské tajemství a výjimek, které z něj jsou povoleny, to jasně vypadá, že konáním vizity, je-li tak bez souhlasu pacienta, jsou s to zasahovat do osobnostních práv pacienta. Je sice nutné konzultovat jeho stav s jinými odborníky, případně zajistit návaznost zdravotní péče, avšak neí možné tak činit před lidmi, jež s tímto nemají nic společného.

Výslovně tato situace v účinné právní úpravě řešena není, a nebude bohužel řešena ani v nových zákonech, jež nabudou účinnosti na jaře příštího roku. Je tak zpravidla na etickém cítění lékařů, jak se k průběhu vizity postaví (zda budou mluvit tiše a chovat se diskrétně, či ne).

Jestli teprve nastupujete do zdravotnického zařízení, je nejspíš nelepším řešením pokusit se dohodnout s lékaři, aby ve vašem případě postupovali se zvláštní opatrností, popřípadě, aby váš případ byl probírán bez účasti ostatních pacientů někde bokem (je-li to možné). Pokud byste se setkal s odmítavým přístupem, můžete se pokusit vyřešit situaci negativním reversem, který by měl být uplatnitelný i na dílčí části léčby. Bližší informace o souhlasu a nesouhlasu pacienta naleznete např. zde.

Vaše Férová nemocnice

28.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS