Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

5.4.2011Ligoví právníci diskutovali na filmovém festivalu Jeden svět

Letošní ročník filmového festivalu Jeden svět, který se na konci března konal v Brně, přinesl divákům nejen rozčarování, otřesení a silné dojmy, ale vyvolal v nich také spoustu otázek. O shlédnutých snímcích si mohli popovídat s právníky Ligy lidských práv. David Zahumenský, Zuzana Candigliota a Iva Pikalová osvětlili na základě položených diváckých otázek například to, čím je omezován Mezinárodní trestní soud, jak rozpoznat domácí násilí páchané ve jménu cti, jakými lékařskými rozhodnutími bývají rodiče novorozenců terorizováni nebo v čem se liší situace romských dětí v Rumunsku od té u nás.


Zuzana Candigliota diskutovala s diváky po filmu Zachraňte Edwardse

Film Zachraňte Edwardse vypovídal o zkušenosti mladého páru, který se musel během těhotenství vypořádat s tím, že jejich očekávané dítě je postižené vzácným Edwardsovým syndromem. I přes nátlak lékařů mladí manželé odmítli potrat a rozhodli se dítě přivést na svět. Nebylo pro ně přijatelné své dítě zabít jen proto, že není zdravé. Většina takto postižených dětí umírá již během těhotenství nebo krátce po porodu. Holčička však stále žije, ačkoliv se nevyvíjí jako ostatní děti. Manželé nebyli spokojeni s etickým přístupem lékařů, kromě nátlaku v těhotenství mají problémy i s praktickou lékařkou, která vždy, když píše holčičce doporučení k odbornému vyšetření, napíše do zprávy též informaci, že její vada byla diagnostikována již během těhotenství a matka odmítla jít na potrat, přestože tato informace je zcela nadbytečná.

Po skončení filmu byli diváci otřesení dojemným a skutečným příběhem nelehké situace, do které se manželé Sladkowští dostali. Zuzana Candigliota diváky nejprve informovala, čím se Liga zabývá a jak to souvisí s filmem - v realitě totiž nejsou respektována práva rodičů a dětí a lékaři se snaží rozhodovat za druhé, vnucují zákroky a vyšetření, které třeba těhotná žena nechce, v tomto případě potrat. Na to nemají právo, protože je věcí každé rodičky, zda bude s potratem souhlasit.


Diváci byli překvapeni, když je Candigliota informovala o tom, že dokud se dítě nenarodí, tak je výhradně věcí rodičky, jaké zákroky na sobě nechá provádět. A nikdo ji nesmí nutit ani do císařského řezu. Až je dítě na světe, pak teprve mohou lékaři zasahovat i bez souhlasu rodičů, pokud je dítě ohroženo.


Zuzana Candigliota upozornila i na to, že ve filmu lékaři vnucovali provedení potratu, ale na Ligu se obracela žena, které v pokročilém stadiu těhotenství byla zjištěna závažná vada plodu a lékaři naopak potrat provést nechtěli, i když žena si ho přála a má na něj ze zákona právo.

Na festivalu Jeden svět proběhly také diskuze s dalšími právníky Ligy:

Diskuze s Davidem Zahumenským na webu Ligy lidských práv.

Diskuze s Ivou Pikalovou na webu Férové školy.

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS