Podle dnes zveřejněného nálezu Ústavního soudu Požádejte o vrácení poplatku za otce u porodu | Aktuality
Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

27.4.2016Požádejte o vrácení poplatku za otce u porodu

Podle dnes zveřejněného nálezu Ústavního soudu není samotné umožnění přítomnosti otce nebo jiné rodičkou zvolené osoby u porodu nadstandardní péčí, kterou lze samu o sobě zpoplatnit. Tento názor už v minulosti vyslovila veřejná ochránkyně práv a okresní soud v Mělníku v jiné věci, ale nevedlo to u většiny nemocnic ke změně.

Některé nemocnice si tak dále vynucují úhradu poplatků, na kterou nemají nárok. Většina rodičů by přitom byla ochotná stejnou nebo vyšší částku dát nemocnici jako dar, ale samozřejmě pouze v případě spokojenosti s přístupem personálu. Poplatky za otce u porodu tedy na rozdíl od daru nevedou ke zkvalitnění služeb. Proto rodičům doporučujeme, aby poplatky neplatili a požádali o vrácení poplatku, pokud porod proběhl od roku 2014.

Jak o vrácení poplatku požádat?

Už dříve jsme zveřejnili vzor stížnosti a žádost o navrácení poplatku, který jsme nyní s ohledem na nález Ústavního soudu aktualizovali. 

Co když mi nemocnice nevyhoví?

Pokud vám jde o princip a chcete se částky domoci, můžete se obrátit na advokáta. Stěžovatele v případě před Ústavním soudem zastupoval advokát Martin Cypris (www.zivotadvokata.cz). Největší šanci na úspěch máte pokud porod proběhl po 1. 1. 2014, dříve uhrazené poplatky jsou s největší pravděpodobností promlčené.

Nechcete se poplatku sami domáhat, ale z principu jej nechcete nechat nemocnici? "Darujte" nám jej.

Pokud nezákonný poplatek darujete Lize lidských práv, nebude vás to nic stát, ale podpoříte naši činnost v oblasti práv pacientů a rodiček a poradenství na tomto webu a zároveň přinutíte nemocnice ke změně nezákonné praxe. Bližší informace o tom, jak nám poplatek darovat, naleznete zde.

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS