Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod nezletilého pacienta

Obracím se na Vás s dotazem, zda mám právo jako maminka být přítomna se svým 18 měsíčním synem za hospitalizace na operačním sálu, kde je opakovaně ošetřován pro vrozenou oční vadu.

Milena

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká přítomnosti osoby blízké při vyšetřování pacienta. Tato otázka je upravena v zákoně o zdravotních službách

Ze znění zákona vyplývá, že je základním právem nezletilého pacienta právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, pěstouna či jiné osoby, která má dítě v péči. Vašemu přání být přítomna u vyšetření Vašeho malého syna by tak měl zdravotnický personál vyhovět. 

Toto právo však může být omezeno z důvodu respektování právních předpisů a vnitřního řádu nemocnice. Přítomnost tak bude vyloučena, pokud by to mohlo narušit poskytování zdravotních služeb. Vzhledem k tomu, že neznáme vnitřní řád nemocnice, nejsme schopni posoudit Vaši přítomnost u jednotlivých vyšetření. Domníváme se však, že omezení by se mohlo vztahovat na ta vyšetření, u nichž se vyžadují zvýšené hygienické standardy. Mezi ně mohou patřit i zákroky prováděné na operačních sálech. Doporučili bychom Vám lékařům navrhnout, že jste ochotna akceptovat veškeré hygienické standardy - například pořízení ochranného pláště či roušky. 

Bohužel Vám tak nemůžeme dát jednoznačnou odpověď, zda můžete či nemůžete být přítomna u uváděného zákroku. Jsme pouze právní poradnou, a tak nemůžeme věc posoudit z medicínského hlediska. Na straně jedné zde sice máme právo nezletilého pacienta na nepřetržitou přítomnost rodiče, nicméně závisí na rozhodnutí nemocnice a lékařů, zda nebude s ohledem na prováděné zákroky vhodnější Vaši přítomnost omezit. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.  

 

14.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS