Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada nákladů očkování

Dobrý den, byla jsem nahlášena na OSPOD kvůli odkladu očkování, přitom jsem komunikovala a jiné problémy (zanedbání, atp.) nejsou. Víme, že je to špatné chování, stížnost se píše, ale co mne zajímá je to, na kom mám žádat náklady na dopravu, když jsem se musela dostavit na ospod, když nebyl zákonný důvod k nahlášení. Očkování samo o sobě bez jiného důvodu není a nemůže být důvodem k nahlášení na ODPOD. Nevím, proč bych si toto měla hradit já.

Vanda

Odpověď:

Dobrý den, 

máte pravdu, že pouhý odklad očkování není sám o sobě důvodem pro kontrolu ze strany orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Jak vyplývá z judikatury Ústavního soudu, o očkování dítěte rozhodují pouze jeho rodiče, kteří se mohou rozhodnout z důvodu svého svědomí, myšlení či náboženského vyznání své dítě očkování nepodrobit, očkování odložit nebo např. zvolit jinou očkovací vakcínu nebo očkovací schéma. 

Více informací na toto téma naleznete zde. 

Řízení zahájené orgánem sociálně-právní ochrany dětí je správním řízením. Náklady správního řízení jsou pak upraveny v § 79 a násl. správního řádu. Žádost o úhradu Vašich hotových výdajů spojených s tímto řízením můžete uplatnit během samotného řízení. Rozhodnutí o náhradě nákladů pak bude uvedeno ve výrokové části rozhodnutí nebo samostatně. Náklady na dopravu tedy můžete uplatnit přímo u orgánu sociálně-právní ochrany dětí. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

17.8.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS