Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návštěva během karantény

Dobrý den, naše babička je ve špatném zdravotním stavu a bojíme se nejhoršího. Zároveň probíhá v nemocnici karanténa a personál nás k ní odmítá pustit. Existuje možnost výjimky, či něco podobného? Upřímně věřím, že nařízení nebude prosazování i tehdy, když hrozí úmrtí pacienta bez možnosti návštěvy rodinou... Předem děkuji za odpověď

Josef

Odpověď:

Dobrý den,

pro zodpovězení Vašeho dotazu je nutné určit, zda-li se jedná o karantěnní opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví (§ 2 odst. 7), nebo jestli se jedná o pouhé omezení návštěv provozním řádem nemocnice. 

Pokud by se jednalo pouze o omezení návštěv, nemocnice by měla návštěvu umožnit . V opačném případě by se dopustila nepřiměřeného zásahu do práv Vaší babičky jakožto pacientky.

Podle zákona o zdravotních službách § 28 odst. 3 písmeno e) má pacient právo na přítomnost osoby blízké. Toto právo může být omezeno pouze v případě, že by došlo k narušení zdravotní péče.

Nemocnice může umožnit návštěvu takovým způsobem, aby nedošlo k omezení léčebného postupu nebo k ohrožení pacientů.

Nemocnice se porušením práva na kontakt mezi pacientem a osobou blízkou dopouští přestupku, za který jí hrozí pokuta až 100 000 Kč. Stížnost proti takovému postupu můžete podat na místně příslušný krajský úřad.

V případě, že by se jednalo o skutečné karanténní opatření definované zákonem o ochraně veřejného zdraví, situace by byla složitější. Tento zákon má za účel zamezit rozšiřování infekčních nemocí, a tím chránit zdraví nejen pacienta nakaženého touto nemocí, ale i jeho okolí. V tomto zákoně jsou uvedeny důvody a postupy, na jejichž základě je možné vyhlásit karanténu a postup během ní. 

Na základě § 16 zákona o ochraně veřejného zdraví je nemocnice oprávněna postupovat takovým způsobem, aby zamezila vzniku šíření infekčního onemocnění, v takovém případě se jedná o takzvané karanténní opatření. 

Doporučovali bychom Vám kontaktovat přímo vedení nemocnice a požádat je o možnost návštěvy Vaší babičky s adekvátním odůvodněním. V případě, že nebudou s návštěvou babičky souhlasit, zeptejte se jich na důvod. Pokud Vám sdělí, že chtějí zabránit šíření infekčního onemocnění, je jejich jednání v souladu se zákonem. Pokud by se jednalo o pouhé omezení návštěv bez vazby na karanténní opatření, měla by Vám nemocnice přístup k Vaší babičce umožnit. Nutno podotknout, že i pokud by se jednalo o zmiňované karantnénní opatření, bylo by možné nemocnici požádat o výjimku.

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

 

28.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS