Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Bodového ohodnocení za pracovní úraz

Dobrý den,

v roce 2014 se mi stal pracovní úraz, léčil jsem se rok. Můj obvodní lékař mi teď v roce 2016 udělal bodové ohodnocení ke kterému dopsal, že je to podle starého nařízení. Nesouhlasím s tím, myslím, že mne to poškozuje a zajímalo by mne, jestli existuje nějaký nezávislý lékař, který by mi posudek vypracoval podle nového nařízení? Kdybych se obracel na soudního znalce z oboru pracovních úrazů, zřejmě bych si ho musel zaplatit a navíc to nechci tahat po soudech, ale po dobrém v klidu vyřídit svůj nárok.

Děkuji Vám.

Eman

Odpověď:

Dobrý den,

Problematiku bodového ohodnocení a odškodňování bolesti způsobené pracovním úrazem upravuje aktuálně účinné nařízení vlády č.276/2015 Sb., které stanoví, že bodové ohodnocení se vytváří v době, kdy je zdravotní stav ustálený (kdy už se nepředpokládá další léčba).

Ve Vašem případě je však důležité ustanovení, které stanoví, že lékařský posudek k odškodnění bolesti vytvořený po začátku účinnosti tohoto nařízení (tedy po 26. 10. 2015) stanoví náhradu za bolest nebo snížení společenského uplatnění podle tohoto nařízení. Z toho plyne, že i úraz vzniklý za účinnosti předešlého nařízení, pokud Vám byl vydaný lékařský posudek k odškodnění bolesti až v čase účinnosti nového nařízení (po 26. 10.2015), bude ohodnocený podle nového bodového systému.

Doporučujeme Vám ukázat ošetřujícímu lékaři nově účinné nařízení vlády a konkrétně jeho § 10, ve kterém je tato povinnost ustanovená a požádat ho o postup v souladu s tímto nařízením. (úplné znění naleznete zde)

Pokud uvedený postup nebude úspěšný, můžete na základě § 8 uvedeného nařízení o vyhotovení posudku požádat i jiného lékaře např. lékaře, který Vám poskytoval zdravotní služby v souvislosti s úrazem. Další možností je zvážit změnu praktického lékaře.

Doufáme, že se nám podařilo pomoci Vám s Vašim problémem,

Vaše Férová nemocnice

26.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS