Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dlouhodobá nemocenská u IVF

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, dne 12. 2. 2017 jsem byla operovaná na těžkou endometriózu z důvodu které jsem zůstala neplodná, pořád krvácím. V květnu jsem byla měsíc v lázních a v červnu podstoupila 1. umělé oplodnění (IVF) - neúspěšně. Krvácení pořád přetrvává, ale lékař z centra asistované reprodukce mi chce dávat hormonální léčbu na umělý přechod a tím chce i zastavit krvácení. Druhé IVF by mělo proběhnout od konce září do začátku listopadu. Můj dotaz směřuje k tomu, že jsem stále práce neschopná a chci se zeptat, kdyby se druhé IVF povedlo, je samozřejmé, že bych zůstala na rizikovém těhotenství, ale už bych se nevešla do podpůrčí doby 380 dnů. Nevím, jestli bych měla nárok na další neschopenku, jelikož bych pak nastoupila na mateřskou dovolenou. Do práce nastoupit nemohu, protože mám rizikové povolání.

Děkuji za odpověď.

J.

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba pro pobírání dávky nemocenského pojištění může dle § 26 zákona o nemocenském pojištění (viz odkaz zde https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-187#p26) trvat nejdéle 380 dní ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Do doby 380 dní se započítávají všechny dny pracovní neschopnosti, které spadají do období 380 dní před vznikem nové pracovní neschopnosti. Tzn., že do 380 dnů další pracovní neschopnosti se budou počítat i dny z první pracovní neschopnosti.

Zákon o nemocenském pojištění dává možnost prodloužení této 380 dní dlouhé podpůrčí doby (viz odkaz zde). Na Vaši žádost Vám může být prodloužena podpůrčí doba o tři měsíce, a to i opakovaně až po dobu 350 dní. Předpokladem je, že se očekává, že v těchto 350 dnech dojde ke zlepšení zdravotního stavu v takovém rozsahu, že bude zaměstnanec práceschopný. Což je i Váš případ, ačkoli po porodu do práce nenastoupíte, po ukončení mateřské dovolené (minimálně 6 týdnů po porodu) a počátkem nástupu na rodičovskou dovolenou, práceschopným zaměstnancem budete. Tato skutečnost stačí k tomu, aby Vám byla podpůrčí doba výplaty nemocenské prodloužena.

Žádost o prodloužení podpůrčí doby se podává na Okresní správu sociálního zabezpečení, formulář žádosti o prodloužení naleznete na stránkách České správy sociálního zabezpečení. Pokud si budete o prodloužení podpůrčí doby žádat, počítejte s tím, že Okresní správa sociálního zabezpečení má 30 dní na vyřízení žádosti, proto je vhodné žádost podávat s předstihem. Více informací o prodloužení podpůrčí doby najdete přímo v článcích na portálu České správy sociálního zabezpečení, které jsou dostupné zde.

Váš zaměstnavatel je povinen převést vás na jinou práci v případě, že jako těhotná vykonáváte takovou práci, jejíž výkon by Vás ohrozil a kterou jako těhotná vykonávat nesmíte, viz § 41 odst. 1 písm. c zákoníku práce (odkaz zde).  

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

27.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS