Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracovní neschopnost po uznání invalidity

Vážení přátelé,

již půl roku trpím velkými bolestmi zad a levé nohy. Od 08.04. 2015 jsem v pracovní neschopnosti. Léčím se na neurologii a v současné době absolvuji rehabilitaci. Na radu rehabilitační lékařky, ale i svých známých jsem si požádal o přiznání invalidního důchodu. Invalidita mi byla přiznána I. stupně. Zároveň s tím mi lékař OSSZ sdělil, že můj praktický lékař dostane do 30 dnů vyrozumění, aby mi neschopenku ukončil. Protože se však můj zdravotní stav i přes intenzivní léčbu nijak nelepší, rád bych se zeptal zda-li existuje nějaká cesta v neschopnosti po uplynutí lhůty 30 dní dále pokračovat. Bylo mi řečeno, že nemohu pobírat důchod a zároveň zdravotní dávky. Důchod pokud bych zůstal v neschopnosti samozřejmě brát nemusím a ani bych to nevyžadoval. Rád bych se samozřejmě uzdravil, nebo aby se můj stav zlepšil. Bolest musím zatím řešit množstvím léků proti ní. Bohužel zatím nejsem práce schopen. Pokud jsem se na toto ptal přímo na OSSZ, bylo mi řečeno, abych to sdělil mé praktické lékařce a ona prý ví co již má dělat. A pokud to nebude vědět, aby se obrátila na OSSZ. Rád bych Vás tedy poprosil o radu, abych věděl co mohu a jaké jsou další možnosti pokud nebudu i nadále schopen práce.

Velmi Vám děkuji za odpověď, s přáním krásného dne.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

dočasná pracovní neschopnost skutečně zaniká ze zákona v případě, kdy byl pacient uznán invalidním, a to ke 30. dni po vydání rozhodnutí o invaliditě. Pokud vám však váš zdravotní stav stále nedovoluje docházet do zaměstnání, má lékař možnost opět rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Jedná se podle zákona (konkrétně § 57 odst. 1 písm. g) zákona o nemocenském pojištění) o případy, kdy trvá jiná porucha zdraví, nebo pokud zde jsou jiné důvody, které by odůvodňovaly vznik dočasné pracovní neschopnosti a kvůli kterým nemůže pacient vykonávat své zaměstnání.

Domníváme se, že právě tento postup měli úředníci z okresní správy sociálního zabezpečení na mysli. Pokud by váš lékař nechtěl takto postupovat a vy byste byl přesvědčen o oprávněnosti nároku na dočasnou pracovní neschopnost, máte následující možnosti.

Můžete požádat lékaře, aby vám vystavil písemně rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, ve kterém uvede, že dočasná pracovní neschopnost nevznikla. Proti němu pak můžete podat návrh na přezkoumání, a to do 3 dnů od doručení rozhodnutí. Bližší informace o tomto postupu si můžete přečíst zde.

Druhou možností je využít práva na volbu poskytovatele zdravotní péče a přejít do péče lékaře, který vašemu požadavku vyhoví. Pokud se jedná o praktického lékaře, můžete se přeregistrovat jednou za tři měsíce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS