Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Domluva o časovém úseku vycházek

Dobrý den, moc by mě zajímalo, zda u vycházek při pracovní neschopnosti lékař direktivně určuje i časový úsek, nebo zda je možné se domluvit. Jsem na rizikovém těhotenství, mám vycházky, nejsem sice nadšená, že jsou omezené, ale beru to na vědomí. Ráda bych mohla z domu ráno v osm. Nechce se mi vykládat, že v neděli chci stihnout bohoslužbu, vím, že není možné žádat jiný čas vycházek jen 1x týdně, a tak se přizpůsobím i ostatní dny. Lékař ale tvrdí, že v zimním období píše vycházky až kolem poledne. Opravdu není možné, aby si pacient zvolil konkrétní časový úsek v rámci povolených vycházek? Děkuji za Váš čas.

Lenka

Odpověď:

Dobrý den, 

zákon o nemocenském pojištění v § 56 odst. 1 a 4 stanoví, že režim práce neschopného včetně vycházek stanoví lékař. Odst. 6 dále stanoví, že vycházky může lékař povolit v max. rozsahu 6 hodin denně, a to v době mezi 7. a 19. hod. Z toho vyplývá, že práce neschopný žádný zákonný nárok na stanovení vycházek dle svých preferencí nemá, nicméně lékař nemá právo bezdůvodně pacienta omezovat, musí tedy vysvětlit, z jakého "medicínského" důvodu není možné Vám vycházky stanovit v ranních hodinách.

Zákon však nikde neurčuje, že vycházky musí být stanoveny každý den ve stejnou dobu, ani že oněch povolených 6 hod. denně musí proběhnout vkuse bez přestávky – lékař může např. povolit vycházky na 3 hod. v ranních hodinách a 3 hod. v odpoledních hodinách. Navíc zájem o účast na bohoslužbě je poměrně silným argumentem, protože svoboda náboženského projevu je základním právem, které je zaručeno v čl. 16 odst. 1 Listiny základních práv a svobod. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7119. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

Vaše Férová nemocnice

 

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS