Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod kvůli nedoslýchavosti

Žádala jsem o invalidní důchod kvůli nedoslýchavosti. Na foniatrii mi udělali vyšetření, napsali mi tam, že se sluchadly slyším dobře. Když potom dělali vyšetření mému synovi, tak jsem zjistila, že jsem ani se sluchadly neslyšela úplně všechno, co můj syn. Když jsem to říkala paní doktorce, tak mi řekla, že to bych po těch sluchadlech chtěla moc, abych se sluchadly slyšela vše, co dobře slyšící člověk. Přitom mám problém v komunikaci, když je někde větší skupina lidí, tak se nemohu zapojit do debaty, protože je neslyším o čem si povídají. Taktéž je mám problém slyšet mluvené slovo v hlučném prostředí. Pracovala jsem ve výrobě, kde by 2. stupeň hluku a ukončili se mnou pracovní poměr hlavně z toho důvodu, že jsem neslyšela, co mi říkali. Na posudkovém mi bylo řečeno, že mám středoškolské vzdělání a mohu pracovat v kanceláři, jenže už nezohlednily, že neslyším telefony, mám problémy s telefonováním, a v kanceláři je nutné telefonovat. Chtěla bych se zeptat, jak toto všechno zohlednit při vyřizování invalidního důchodu. Děkuji.
 

Zmrzlinářka

Odpověď:

Dobrý den,

soudím, že se ptáte na to, zda je Vaše poškození sluchu důvodem pro přiznání invalidního důchodu. Obecně lze říci, že tento druh zdravotního znevýhodnění může vést k invaliditě a posléze k přiznání invalidního důchodu. To, zda v konkrétním případě poklesla míra pracovní schopnosti natolik (35, 50, 75 %), aby pojištěnec dosáhl některý ze stupňů invalidity (1., 2., 3.), je právě kompetencí jednotlivých posudkových lékařů. Postup při žádosti je řešen např. na našich stránkách zde, nebo na portálu veřejné správy.

Sama si můžete udělat obrázek o tom, jakým způsobem se posuzuje míra snížení v závislosti na poškození ucha, bradavkového výběžku, sluchu, a to z vyhlášky o posuzování invalidity č. 359/2009 Sb.

Posudkový lékař bude vycházet ze zdravotních dokumentace, neposuzuje ale zdravotní stav samotný, nýbrž jeho funkční dopad na pracovní schopnost. Měl by vzít v potaz všechny související skutečnosti, které by mohli být vliv na přiznání invalidního důchodu (včetně vzdělání, pracovních zkušeností). Je ovšem rozšířeným mýtem, že posouzení zdravotního stavu se musí žadatel bezprostředně účastnit. Lze totiž rozhodnout i v jeho nepřítomnosti, proto by měl každý při podávání žádosti předložit vedle zdravotní dokumentace i pečlivě vyplněný profesní dotazník, jehož vzor najdete zde. Pokud nebudete s posudkem souhlasit, můžete se odvolat proti rozhodnutí OSSZ. V námitkovém řízení pak lékař ČSSZ znovu posoudí, do jaké míry ovlivňuje zdravotní stav schopnost pracovat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

23.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS