Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod

Dobrý den.
K 20.8.2018 mi končí podpůrčí doba.
Revizní lékař OSSZ mi doporučil zažádat o invalidní důchod což jsem učinil.
Kdy mi má být praktickým lékařem ukončena pracovní neschopnost pokud mi bude přiznán některý stupeň invalidity?Revizní lékař na OSSZ mi řekl, že po 30 dnech od data přiznání inv.důchodu. Je to tak? V lékařské zprávě od specialisty je uvedeno "Postižená končetina neumožňuje nástup do zaměstnání v horizontu měsíců." Poradíte mi co dělat? Léčba stále pokračuje.
Děkuji

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

dočasná pracovní neschopnost je vyznačuje jedním základním znakem a tím je jeho krátkodobost. Pokud vám bude přiznán některý ze stupňů invalidity, pozbyde tato dočasnost. Dočasná pracovní neschopnost končí na základě § 57 v zákoně o nemocenském pojištění. Dále ve stejném zákoně v § 59 odst. 2 se můžeme dozvědět, že dočasná pracovní neschopnost končí 30. dnem ode dne následujícího po dni, kdy byl pojištěnec uznán invaliditní.

Pokud vás zajímá více o invalidním důchodu, dovolil bych si vás odkázat na naše stránky v sekci inalidní důchod. http://ferovanemocnice.cz/lekarske-posudky-a-neschopenky-47/invalidni-duchod-2537.html

Jak jste uvedl, vám již skončila podpůrčí doba, tedy doba po kterou je vám vyplácená nemocenská. Za předpokladu, že vám bude uznán nějaký stupeň invalidity, budete pobírat invalidní důchod podle svého stupně. Nutno říci, že v případě prvních dvou stupňů je možné vykonávat výdělečnou činnost, jednoduše řečeno můžete si vydělávat i během invalidního důchodu.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6975. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

Váš dotaz v anonymizované formě, včetně naší odpovědi naleznete zde: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/souhlas-a-rozhodovani-pacienta-32/n--6975.html

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

30.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS