Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo platí za vystavení potvrzení, že jsem byl u lékaře

Dobrý den, jdu k lékaři v pracovní době - požádal jsem zaměstnavatele o pracovní volno s náhradou, lékař jindy než v tuto dobu nepracuje a je to ten nejbližší tam, kde pracuji. Jdu tam na krátké vyšetření a neschopenku nechci. Zaměstnavatel chce vědět, kolik hodin mi má započítat a chce potvrzení, že jsem byl u lékaře. Musím lékaři zaplatit, že mi potvrdí, že jsem u něj byl a od kolika do kolika? Nebo se to neplatí? Když má lékař v ceníku nějakou cenu, musím ji zaplatit? Má cenu předkládat tento účet zaměstnavateli k proplacení? Děkuji za odpověď J.

Jan

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že jdete v pracovní době k lékaři, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnance, která je definována v § 199 odst. 1 zák. č. 262/2006 Sb., blíže specifikována pak v příloze k nařízení vlády č. 590/2006 Sb. Dle tohoto nařízení Vám přísluší pracovní volno na nezbytně nutnou dobu spolu s náhradou mzdy. 

Pro poskytnutí volna a náhradu mzdy však musí zaměstnanec prokázat, že skutečně lékařské vyšetření absolvoval. Dle zák. č. 590/2006 Sb., § 206 odst. 2, má zaměstnanec povinnost tuto skutečnost zaměstnavateli prokázat, přičemž ostatní právnické i fyzické osoby jí ke splnění této povinnosti musí poskytnout potřebnou součinnost. To zahrnuje i vydání potvrzení o návštěvě lékaře, které by tedy mělo být poskytováno pacientům bezplatně.

Nicméně otázka úplatnosti vydávání potvrzení o absolvované prohlídce je lékaři v praxi řešena nejednotně, chystáme proto dotaz na Ministerstvo zdravotnictví, který by měl vést k definitivnímu zodpovězení otázky, zda může lékař úhradu požadovat. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

14.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS