Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Komplexní lázeňská péče

Dobrý den. Nemohu se nikde dopátrat, proč lidé se stejnou indikací jako já, jezdí na KLP každý rok a mě byl změněn na příspěvkovou. Indikaci máme IX/1. Zákon s indikačním seznamem znám. Ale ten mi neporadí. V lázních jsem byla na základním a následující rok na opakovaném pobytu. Letos mi návrh byl změněn. Děkuji za jasné informace.

Gillian

Odpověď:

Dobrý den,

lázeňskou péči doporučuje pacientovi na základě zdravotního stavu jeho ošetřující lékař. V praxi to znamená, že lázeňskou péči Vám zpravidla doporučuje odborník-specialista pro jednotlivé druhy onemocnění tak, jak je uvedeno u jednotlivých indikací v indikačním seznamu. Doporučení, minimálně v rozsahu odborného nálezu, pro který se doporučuje lázeňská léčba, může být uvedeno buď přímo na tzv. návrhu na lázeňskou péči (dále jen „návrh“), nebo jako k němu přiložená lékařská zpráva. Na základě tohoto doporučení pak Váš registrující praktický lékař nebo ošetřující lékař při hospitalizaci podává řádně vyplněný návrh na lázeňskou péči na smluvně a místně jemu příslušné regionální pracoviště VZP ČR pro správu agendy léčebně rehabilitační péče. V předloženém návrhu revizní lékař posuzuje oprávněnost nároku na úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění přísně podle podmínek tzv. indikačního seznamu  a příslušného zákona.

Pobyt – neboli lázeňskou lůžkovou péči – může poskytnut výhradně registrované zdravotnické zařízení lůžkové péče. Léčebný pobyt lze prodloužit (na návrh lázeňského ošetřujícího lékaře) nebo opakovat (v závislosti na jednotlivých indikacích).

V případě, že to zdravotní stav pacienta prokazatelně vyžaduje a jsou splněny všechny platnými právními předpisy stanovené podmínky pro legitimní úhradu, je návrh na lázeňskou péči revizním lékařem potvrzen pro požadovaný nebo příslušný typ péče. Revizní lékař totiž může v odůvodněných případech místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit úhradu příspěvkové formy lázeňské péče, u které je z veřejného zdravotního pojištění hrazena veškerá předmětná zdravotní péče (zdravotní služby), pacient si hradí ubytování a stravování.

Pokud vaše pojišťovna změní lázeňské zařízení na vašem poukazu a podle Vašeho názoru neoprávněně, nebojte se požádat o vysvětlení. Dle platné legislativy máte právo nejen na výběr poskytovatele zdravotních služeb, ale také na poskytnutí informací od zdravotní pojišťovny.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7067. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS