Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola během dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

jsem těhotná a poprvé v životě nastupuji na neschopenku. Mám psané vycházky, ale chtěla jsem se zeptat, jak je to s kontrolama ve večerních hodinách. Jsem dost unavená a dost často přes den spím a večer chodím spát už třeba kolem 20h. Jak se mohu bránit, když mi dorazí kontrola a já budu spát? Nerada bych měla kvůli tomu nějaké potíže.

Moc děkuji za info.

Renata

Odpověď:

Dobrý den,

kontroly, zda pacient dodržuje léčebný režim, se provádějí během celého týdne a popřípadě i o víkendu, viz zde. Prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti provádí tyto kontroly zaměstnavatel. V případě, kdy pracovní neschopnost trvá, provádí kontrolu pověřený zaměstnanec okresní správy sociálního zabezpečení.

Právní úprava nijak neomezuje čas, kdy je možné provést kontrolu dodržování režimu práce neschopného pojištěnce. Na druhou stranu od 22 do 6 hodin je dle § 34 odst. 2 zákona o ochraně veřejného zdraví doba nočního klidu. Z toho dovozujeme, že v této době by kontrola chodit neměla, jinak by to naopak mohlo být chápáno jako narušování léčebného režimu nemocného a bylo by možné proti tomu podat stížnost.

Pokud usínáte dříve a máte obavu, že by v tu dobu mohla přijít kontrola, máte několik možností, jak to řešit. Můžete o tom informovat přímo kontrolní orgán, kterým je obvykle okresní správa sociálního zabezpečení, a to například dopisem, ve kterém uvedete, že jste v pracovní neschopnosti, léčebný režim dodržujete, avšak kvůli svým fyziologickým potřebám chodíte spát kolem 20. hodiny. Je také možné se přímo na tomto úřadě dotázat, jak problém jinak řešit, případně podat žádost o informace v tomto ohledu. Můžete také požádat svého lékaře, aby tento Váš režim zapsal do zdravotnické dokumentace a dokumentace evidence pracovní neschopnosti.

Pokud by přesto dorazila kontrola v době, kdy už budete spát a Vy byste za to byla nějak sankcionována (je možné zkrátit nebo odejmout náhradu mzdy nebo nemocenské), můžete proti takovému rozhodnutí podat odvolání ve lhůtě 15 dní. V rozhodnutí byste měla být o této možnosti poučena, pokud se tak nestane, máte právo podat odvolání do 90 dnů. V odvolání pak můžete namítat, že jednání úřadu odporuje principům dobré správy tak, jak je například definuje veřejný ochránce práv.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

8.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS