Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Krácení nemocenské - úraz a alkohol

Dobrý den,

stal se mi úraz hlavy po uklouznutí na schodech, údajně mi v krvi naměřili jeden a půl promile alkoholu, takže to bylo uvedeno v lékařské zprávě i na neschopence. Nicméně do formuláře pro správu sociálního zabezpečení jsem uvedl, že požití alkoholu nebylo příčinnou úrazu (uklouznutí na namrzlých schodech).
Poprvé v životě se mi stal úraz a zkrátili mi nemocenskou o půlku. Má cenu požadovat doplacení té půlky nemocenské? Případně jak mám dokázat, že požití alkoholu nevedlo ke způsobení úrazu?

Pacient

Odpověď:

Dobrý den,

otázka nepřiznání plné výše nemocenského je upravena zákonem o nemocenském pojištění. Tento zákon stanovuje, že výše nemocenského činí 50% v případě, kdy si pojištěnec přivodil dočasnou pracovní neschopnost jako bezprostřední následek své opilosti nebo zneužití omamných prostředků.  Z tohoto zákona také vyplývá, že Okresní správa sociálního zabezpečení rozhoduje o přiznání dávek, jejich odnětí, zastavení výplaty a také o změně jejich výše.

V případě, že s rozhodnutím Okresní správy sociálního zabezpečení o nepřiznání plné výše nemocenského nesouhlasíte a domníváte se, že máte nárok na plnou výši, můžete se proti tomuto rozhodnutí odvolat, a to ve lhůtě 15 dnů. O takovém odvolání bude dle zákona o nemocenském pojištění rozhodovat Česká správa sociálního zabezpečení. Více o tomto řízení a případném řešení sporu soudní cestou se dočtete na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení. 

To, zda mělo požití alkoholu vliv na Váš úraz, však bude muset posoudit lékař či jiný odborník z oblasti zdravotnictví. Okresní správa sociálního zabezpečení by pak z tohoto lékařského posudku měla vycházet při rozhodování o přiznání snížené výše nemocenského.

Obdobný případ již řešil Nejvyšší správní soud, který v tomto rozhodnutí uvádí, že nemocenské nelze přiznat v plné výši, pokud se prokáže, že mezi úrazem způsobujícím pracovní neschopnost a opilostí existuje příčinná souvislost. Posuzuje se tedy, zda by následek (ve Vašem případě úraz hlavy) nastal za daných podmínek (tedy v důsledku požití alkoholických nápojů). V případě, že by se příčinná souvislost prokázala, došlo by v souladu se zákonem o nemocenském pojištění k přiznání zmiňovaných 50% z výše nemocenského.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

22.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS