Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

lékařský posudek odvolaní

Dobrý den,

chci se zeptat hlásím se k Policii ČR prošel jsem psychotesty i fyzickými testy, ale dostal jsem zdravotní klasifikaci II/C problém byl v tom, že před třemi lety jsem trpěl bolestmi kloubů. Doktoři měli podezření na revmatoidní artritidu, ale nikdy se to v nálezech z krve ani jiných vyšetřeních nepotvrdilo, a tak mi to také bylo napsáno do zdravotní dokumentace.

Postupem času bolest začala odeznívat a ja také začal více sportovat bez jakýchkoliv problémů,po 3 letech (nyní) jsem se přihlasil k policii a policie si vyžádala novou lékařskou zprávu z revmatologie a opět jsem šel na odběry krve z nich se potvrdilo že jsem zcela zdráv a i sama revmatoložka to potvrdila písemně to do zprávy napsala cituji "t.č. norm. kloubní nález bez kloubní artritidy" a i přesto, že jsem přes tři roky neměl s klouby problémy a na samém začátku se ani ve vysledcích nepotvrdila revmatoidní artritida a ani v poslední lékařské zprávě nebyli žadné zvýšené faktory a výsledky mám v pořádku, tak mi přišel vypracovaný lékařský posudek cituji:

II/C Omezení a úlevy pro výkon služby na služebním místě: Bez těžké fyzicky namáhavé práce, bez zvedání a nošení břemen, bez přetěžování nosných kloubů.

Moje otázka zní jak se proti tomu bránit? Zjistil jsem si, že odvolání mohu poslat do deseti dnů ovšem otázka zní, co by takovéhle odvolání mělo obsahovat, aby bylo úspěšné. I kdybych požádal jiného revmatologa o přezkum, tak má to vůbec význam, když můj revmatolog potvrdil, že jsem zdráv a hlavně ostatní revmatologové mě nepřezkoumají do 10 pracovních dnů abych neprošvihl lhůtu na odvolání

Děkuji za brzkou odpověď s pozdravem.

 

Honey

Odpověď:

Dobrý den,

posudky o zdravotní způsobilosti k výkonu práce včetně podání odvolání proti nim upravuje zákon o specifických zdravotních službách viz zde. V odvolání by měly být obsaženy důvody Vašeho nesouhlasu s posudkem, tedy to, že jste přesvědčen, že uvedené úlevy nejsou ve Vašem případě opodstatněné, protože s klouby nemáte žádné obtíže, což podpoříte potvrzením od Vašeho praktického lékaře.

Dále pokud posudek neobsahuje odůvodnění postupu, kterým lékař dospěl k závěru o nutnosti úlev, uveďte i to, že posudek je nepřezkoumatelný, protože nejsou jasné závěry, z nichž lékař k nutnosti úlev dospěl a Vy tak nevíte, co máte v odvolání vyvracet.

Do odvolání může uvést i to, že doplníte další zprávy od revmatologů, ale že je nemůžete aktuálně přiložit, kvůli čekací lhůtě, důležité je do deseti dnů podat odvolání, tvrzení, která nemůžete z objektivního důvodu podložit hned, můžete doplnit později.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS