Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lístek na peníze a ukončení pracovního poměru

Dobry den,


chci se zeptat, zda pokud mi práce neschopnost (PN) vystaví můj psychiatr a poté budu hospitalizována, ale v uplně jiném městě, kdo mi vystaví lístek na peníze?Je mi známo, že ten, kdo vystavuje PN, takže v tomto případě múj psychiatr. Ten by mi ale lístek musel poslat poštou abych ho podepsala a následně ho já odeslala poštou svému zaměstnavateli? Do kdy od jeho vystavení musí být lístek u zaměstnavatele, abych nepřišla i peníze? Obávám se, že díky tomuto přeposílání lístku českou poštou by se mohlo vše protáhnout.

A jestli by mi mezitím zaměstnavatel neprodloužil dohodu o provedení práce (DPP) - příjem mám nad 10,000 Kč (může se mi to stát), tak poté komu dále potvrzuji, že jsem na PN? Vím, že po ukončení pracovního poměru mi 14 dnů neplatí nikdo nic a poté od 15. dne by se toho mněl ujmout stát. Takže pak bych lístek na peníze mněla poslat komu, když už nebudu zaměstnaná? Tak stejně, komu poté sdělit, že PN je ukončena, kdybych už nebyla zaměstnaná?

Děkuji

Rachel

Odpověď:

Dobrý den,

Takzvaný lístek na peníze je jednou z částí Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (DPN) (podrobněj o DPN najdete zde). Jak správně víte, vystavuje ho ošetřující lékař, který rozhodl o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§61 písm. d) – ve Vašem případě tedy psychiatr.

Rozhodně se nemusíte obávat, že přeposíláním částí Rozhodnutí o DPN poštou byste přišla o peníze. Zákon stanovuje lhůtu 3 let od vzniku nároku na ní, do kdy si o dávku můžete požádat (§46 odst. 2). Všeobecně však platí, čím spíš se to dostane na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), tím spíš Vám bude nemocenská vyplacena.

Nemocenská je státem vyplácena až od 15. dne od rozhodnutí o DPN. První 3 dny nejsou hrazeny a do 14. dne hradí zaměstnavatel náhradu mzdy. Pokud Vám pracovní poměr skončí v trvání prvních 14 dnů od rozhodnutí o DPN, zanikne Vám nárok na náhradu mzdy, tedy do 15. dne Vám nebude nic placeno. Od 15. dne Vám však vzniká právo na nemocenské vyplácené státem, samozřejmě za splnění zákonem požadovaných podmínek (např. rozhodnutí o DPN před ukončením pracovního poměru nebo v ochranné lhůtě 7 dnů dle §15 odst. 1).

I když byl Váš pracovní poměr ukončen, „lístek na peníze“ nadále zasíláte svému bývalému zaměstnavatelovi, u kterého jste hlásila i začátek DPN. Stejně jako rozhodnutí o ukončení DPN. Zaměstnavatel má následně povinnost předat podklady pro vyplácení nemocenské OSSZ (§97 odst. 2).

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice
 

17.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS