Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím nahlásit práci při invalidním důchodu?

Dobrý den,

nastoupila jsem do práce. Počítám s tím, že mi bude odebrán invalidní důchod. Mám dotaz, zda jsem povinna toto nahlasit na Českou správu sociálního zabezpečení, nebo zda mohu počkat, až si mě pozvou ke komisi. Hrozí mi něco při včasnem nenahlášení?

Děkuji 

N

Odpověď:

Dobrý den,

samotný fakt, že jste nastoupila do práce, nebrání tomu, aby Vám byl i nadále vyplácen invalidní důchod. Při přiznání i vyplácení důchodu není žádným způsobem omezen typ pracovního poměru ani délka pracovní doby. Každý člověk se zdravotním postižením může sám posoudit, na jaký typ práce se cítí. Také není omezena výše mzdy, kterou si tak můžete vydělat. Tento názor sdílí i Česká správa sociálního zabezpečení - zde.

Nicméně při pracovním nasazení mohou posudkoví lékaři Váš zdravotní stav přehodnotit. Mohou totiž dospět k názoru, že jste se úspěšně adaptovala na svůj zdravotní stav, a snížit vám procentní ohodnocení invalidity (viz zde) Může se tak stát, že vám bude snížen stupeň invalidity, nebo že Vám dokonce bude důchod odebrán úplně (viz zde)

Nastoupení do práce není nutné nikam hlásit. Okresní správa sociálního zabezpečení sama od sebe vykonává průběžné kontroly zdravotního stavu poživatelů invalidního důchodu, aby zjistila, zda pořád trvá nárok na invalidní důchod. Více si můžete přečíst na zde. Žádný případný postih Vám tudíž nehrozí.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice


 

 

21.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS