Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může mě posudkový lékař vyzvat k znovu posouzení dříve?

Dobrý den,
dnes mi přišel dopis z ČSSZ, kde mě zvou k posudkovému lékaři. V roce 2014 jsem byla na kontrole, kde mi byl invalidní důchod znovu přiznán na dobu 5 let. Nyní mě přišla pozvánka po 3 letech. Jedná se o omyl, nebo mě mohou posuzovat kdy se jim to hodí? Je možné, že mě invalidní důchod odeberou hned, nebo mi musejí ponechat dobu, kterou mám v posledním posudku, tedy nechají doběhnout těch 5 let?
Předem mnohokrát děkuji za odpověď
 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

ačkoli Vám byla stanovena kontrolní lékařská prohlídka až za 5 let, ČSSZ může rozhodnout o provedení kontrolního vyšetření v jinou dobu, než na jakou byla kontrola stanovena v posudku o invaliditě. Zákonem není dáno, že by si takovou kontrolu nemohla vyžádat.

Dle zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení může být kontrolní lékařská prohlídka provedena okresní správou sociálního zabezpečení z následujících důvodů:

a) v termínu určeném při předchozím posouzení okresní správou sociálního zabezpečení na základě žádosti správního orgánu, který vede řízení, pro jehož účely je posudek žádán,

b) zjistí-li posudkově významné skutečnosti, které odůvodňují provedení kontrolní lékařské prohlídky,

c) z podnětu orgánu sociálního zabezpečení nebo správního orgánu, na základě jehož žádosti provedla okresní správa sociálního zabezpečení zjišťovací lékařskou prohlídku; v těchto případech je okresní správa sociálního zabezpečení povinna informovat příslušný orgán o výsledku posouzení,

d) z podnětu orgánu pomoci v hmotné nouzi, jde-li o prokázání trvání invalidity třetího stupně pro účely řízení o dávce pomoci v hmotné nouzi a již uplynula platnost posudku; v těchto případech je okresní správa sociálního zabezpečení povinna informovat orgán pomoci v hmotné nouzi o výsledku posouzení,

e) z podnětu Úřadu práce České republiky, jde-li o ověření skutečnosti, zda fyzická osoba je osobou se zdravotním postižením; v těchto případech je okresní správa sociálního zabezpečení povinna informovat Úřad práce České republiky o výsledku posouzení, nebo

f) z podnětu fyzické osoby, která byla uznána invalidní, avšak její žádost o přiznání invalidního důchodu byla zamítnuta a již uplynula platnost posudku, jde-li o prokázání, že je osobou se zdravotním postižením podle zákona o zaměstnanosti,

g) z podnětu ministerstva; v tomto případě je okresní správa sociálního zabezpečení povinna informovat ministerstvo o výsledku posouzení.

V případě, že by na základě lékařského posudku bylo zjištěno, že nesplňujete podmínky pro nárok na invalidní důchod, může Vám být odebrán i před dobou stanovenou v původním posudku.

Nicméně, pokud by Vám byl náhodou vystaven pro Vás nepříznivý lékařský posudek, můžete proti němu podat tzv. námitky. Ty se podávají u Okresní správy sociálního zabezpečení. Pro podání těchto námitek je však stanovena třicetidenní lhůta od oznámení rozhodnutí.

Důležité je především v námitkách vystihnout v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí. Může jít například o některé skutečnosti, které lékař nevzal v potaz.

Každé rozhodnutí o odejmutí invalidního důchodu musí být řádně odůvodněno. Pokud rozhodnutí nebylo dostatečně odůvodněno, je možné tuto skutečnost uvést v námitkách.

Vaše Férová nemocnice

 

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS