Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Muze mi lekar ukoncit PN i kdyz neni stale urcena diagnoza?

Dobrý den,

nikde jsem podobný dotaz nenašla, a proto se na Vás obracím. Jsem v pracovní neschopnosti od 1. 9. 2015, prvotně pro křeče v břiše neznámého původu. Následně jsem měla několik onemocnění, kdy mi vždy byla nasazena antibiotika. Od 1. 9. 2015 jsem měla 4 x antibiotika.

Nyní se léčím na plicním oddělení, kde už opravdu neví, co se mnou mají dělat. Nemohu dýchat, při chůzi se zadýchávám. Mám různé foukačky, přičemž když jsem dostala nové, bylo mi lépe cca dva dny, ale posléze opět nastaly stejné problémy.

Mám zatím diagnostikovánu středně těžkou bronchitidu, sníženou kapacitu plic, ale komplexní výsledek, co mi je a co způsobuje dušnost a probouzení v noci apod., stále není. Doktorka z plicního mne objednala až na březen na CT hrudníku a na 19. 2. jsem se já sama už objednala k psychiatrovi, protože jsem přestala chodit mezi lidi, trpím depresemi apod.

Vás se chci, prosím, zeptat, zda mi obvodní lékař může ukončit pracovní neschopnost? Doktorky na plicním jsem se ptala, jestli mohu do práce i přes to, že mi je denně špatně, ta to nedoporučila, ale nikam nenapsala. Můj zdravotní stav se opravdu nelepší, pořád je to stejné a některé dny horší. Necítím se na to, jít do zaměstnání a proto jsem se na Vás obrátila.

Děkuji za odpověď.

Katka

Odpověď:

Dobrý den,

 

dočasnou pracovní neschopnost upravuje zák. č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, a to v § 55 a násl. Dle tohoto zákona se rozumí pracovní neschopností porucha zdraví či jiný tímto zákonem stanovený důvod, který znemožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, kterou se rozumí také výkon zaměstnání o vzniku i ukončení pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, přičemž dle výše zmíněného zákona, § 59 odst. 1, písm. a), má ošetřující lékař povinnost ukončit dočasnou pracovní neschopnost v případě, že vyšetřením zjistí, že pojištěnci jeho stav umožňuje výkon dosavadní pojištěnecké činnosti, tedy že se Váš zdravotní stav zlepšil a jste schopna opětovně nastoupit do práce.

Pokud tedy Váš ošetřující lékař seznal, že je možné ukončit dočasnou pracovní neschopnost, ale Vy s tímto tvrzením nesouhlasíte, asi nejlepší cestou by byla návštěva jiného lékaře, vyžádání nového lékařského posudku a následné prodloužení stavu dočasné pracovní neschopnosti. Zároveň byste měla požádat o doplnění posudku z plicního oddělení a záznam skutečnosti, že Vám ze zdravotních důvodů nedoporučují nástup do zaměstnání. Maximální délka stavu dočasné pracovní neschopnosti není žádným způsobem zákonem upravena, závisí tedy čistě na posudku lékaře. Pro účely posouzení nároku na nemocenské, v souladu s § 26 tohoto zákona, by však byla do podpůrčí doby, která může trvat maximálně 380 dnů, započtena i doba předcházejících pracovních neschopností spadajících do období 380 dní před vznikem aktuální pracovní neschopnosti. Pokud jste tedy v pracovní neschopnosti od 1. 9. 2015, nárok na nemocenské Vám vznikl 15. dnem, tedy 15. 9. 2015. Pokud jste v období 380 dnů před 1. 9. 2015 nebyla v pracovní neschopnosti, k 1. 3. 2016 jste v pracovní neschopnosti přesně 24 týdnů, tj. 168 dnů. Ze zákona Vám tedy nemocenské náleží ještě na dobu 212 dnů.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS