Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může pojištovna odsouhlasit lázeňský pobyt v zaří 2017 až na rok 2018 s tím, že mi už běží půlroční nástupní lhůta?

Dobrý den,

v letošním roce jsem absolvovala jako doprovod dvouletého syna lázeňský pobyt. Jelikož nám bylo řečeno, že můžeme jet dvakrát ročně (syn trpí svalovou hypotonií), zažádala jsem v září znovu o další lázeňský pobyt. Byl nám uznán, ale až od roku 2018 s tím, že už nám ale běží půlroční lhůta k nástupu.

Dle pojišťovny ovšem nesmíme nastoupit dřív než mezi 1.lednem a krajem března. Tím nás pojišťovna v podstatě obrala o čtyři měsíce, ve kterých jsme si mohli zvolit nástup. Je takové jednání pojišťovny možné? Je možné zrušit žádost na lázeňský pobyt a zažádat znovu až příštím roce, i když už to pojišťovna uznala?

Děkuji

Veronika

Odpověď:

Dobrý den,

od schválení lázeňské péče do nástupu na lázeňskou péči, podle zákona o veřejném zdravotním pojištění § 33 odst. 4, skutečně běží šesti měsíční lhůta. Nicméně tato neslouží k Vašemu výběru termínu, ale k předvolání pacienta léčebným zařízením.

Tedy dobu lázeňské péče si nevybíráte vy, ale podle svých kapacitních možností zařízení.

Co se týče limitu pojišťovny podle kterého můžete nastoupit lázeňskou léčbu až v novém kalendářním roce, pravděpodobně souvisí s tím kolikrát ročně můžete o lázeňskou péči žádat.

Toto se řídí přílohou č. 5 k zákonu o veřejném zdravotním pojištění (dostupná zde). Ta obsahu tabulku indikací, podle které lékař určuje kolikrát a na jak dlouho má pacient nárok na lázeňskou péči.

Tato příloha je sepsána jako návod pro lékaře. Pro mě jako nelékaře a člověka bez znalosti Vaší přesné indikace se v ní těžko orientuje. Proto bych Vám doporučil zeptat se vašeho lékaře, případně Vaší pojišťovny, kolikrát ročně máte podle této tabulky nárok na lázeňskou péči.

Pokud by jste chtěla zrušit žádost o lázeňský pobyt, tak samozřejmě můžete. Podle zákona o zákona o zdravotních službách (dostupný zde) můžete léčbu odmítnout.

Pokud by jste se pro toto řešení skutečně rozhodla doporučuji se nejdříve zeptat na Vaší pojišťovně, jak by případné odmítnutí péče ovlivnilo možnost požádat si lázeňskou péči opětovně v příštím roce.

S pozdravem,                         

Vaše férová nemocnice

19.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS