Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nahlášení úrazu praktickému lékaři

Dobrý den,

Prosím, jsem po úraze, operaci a mám vystavenou neschopenku z nemocnice. Tam budu chodit na kontroly a léčení. Musím nahlásit obvodní lékařce, že jsem nemocen nebo to stačí nahlásit až někdy? Kde budu veden v nemocnici nebo u obvodního lékaře?

Děkuji.

Míra

Odpověď:

Dobrý den,

neschopenku vede ošetřující lékař, to je lékař, ke kterému docházíte na kontroly, který posuzuje Váš zdravotní stav, u kterého probíhá léčba. Ten také rozhoduje o režimu dočasně práce neschopného (určuje délku a dobu vycházek a podobně). Více informací o tom, kdo je ošetřujíci lékař najdete v tomto dotazu.

Ve Vašem případě je ošetřujícím lékařem odborný lékař v nemocnici, kde se léčíte. Dokud si Vás budou zvát na kontroly a léčení do nemocnice, stále budete mít ošetřujícího lékaře tam. Pokud však již nebude třeba odborné péče, ale budete potřebovat ještě nějaké doléčení, předá Vás odborný lékař do péče praktickému lékaři, a v tom případě se praktický lékař stane Vaším ošetřujícím lékařem a povede neschopenku on.

Z důvodu neschopenky není potřeba nyní nahlašovat obvodnímu lékaři Vaši pracovní neschopnost. Zprávy obvodnímu lékaři nemusíte předávat ihned, ale měl byste je předat, aby měl o Vašem zdravotním stavu veškeré unformace. Pokud k němu budete předán k doléčení, měl byste mu je poskytnout.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS