Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Námitky proti rozhodnutí ČSSZ

Dobrý den,

potřebovala bych uvést v podání námitek konkrétní důvody, námitky proti napadenému rozhodnutí. Ale otázkou je, jaké, když posudkový lékař před rokem napsal důvody ohledně projevů nemoci (RS + anxios. depresiv. porucha) a shrnul to do invalidity 1.st. a nyní jiný posudkový lékař napsal stejné symptomy nemoci, nic se za rok nezměnilo, pouze to, že ji neuvádí již jako jako invalidní, tudíž její invalidita zaniká a ČSSZ ji odňala ID.

sisi

Odpověď:

Dobrý den,

zkonzultujte případ s jiným lékařem v příslušném oboru, např. psychiatrie. Otázka, kterou nám pokládáte, je otázka medicínská. Jsme právníci a neumíme Vám odpovědět.

Bez ohledu na medicínské otázky je u každého rozhodnutí, kterým je i rozhodnutí o žádosti o invalidní důchod, důležité, zda objektivně reflektuje skutkový stav věci a přesvědčivě zdůvodňuje svoje závěry. V zásadě lze říci, že není třeba hlubokých právně teoretických znalostí k tomu, aby člověk odhalil, že rozhodnutí, resp. posudek o invaliditě, z nějž rozhodnutí vychází, tyto požadavky nesplňuje. Pokud tápete při hledání jiných argumentů, zaměřtě se alespoň na následující otázky.

1) Vyčerpal napadený posudek použité podklady? Je vhodné detailně projít veškerou zdravotnickou dokumentaci, ze které posudek vycházel (seznam zdrojových podkladů je zpravidla na první straně posudku o invaliditě) a porovnat, jestli posuzující lékař zohlednil veškerá onemocnění, o kterých se v dokumentaci hovoří. Nezřídka k tomu budete potřebovat nejdříve dokumentaci porozumět. I proto byste se měla poradit s jiným lékařem. Můžete samozřejmě laicky zhodnotit na základě dostupných zdrojů z internetu a literatury, zda diagnostikované choroby byly do posudku zahrnuty, a pro jistotu vytknout vše, co se Vám zdá jako nedostatečně zohledněné a podezřelé.

2) Zohlednil posudek všechny dostupné podklady? Dále, měla byste se ujistit, že posuzující lékař zohlednil veškerou zdravotnickou dokumentaci, kterou měl k dispozici lékař praktický. Posuzující lékař si vždy při posuzování invalidity vyžádává veškerou zdravotnickou dokumentaci lékaře praktického. Stává se občas, že lékař posuzující některé části karty pacienta přehlédne, nebo je mylně vyhodnotí jako nedůležité, pročež je do posudku vůbec nezahrne. Máte-li tedy povědomí o tom, že posudek nevycházel ze všech dostupných lékařských zpráv, upozorněte na to v námitkách, pokud je to podle Vás pro invaliditu relevantní. Seznam zdrojových podkladů je zpravidla na první straně posudku o invaliditě. Zvláště pokud jste laik, je lepší vytknout více odhalených nesrovnalostí, než méně.

3) Je zjevné a logické, jak posuzující lékař dospěl ke svým závěrům? (přezkoumatelnost závěrů) Ujistěte se, že posudkový závěr koresponduje se závěry lékařské dokumentace. Každé rozhodnutí orgánu veřejné moci i podkladová stanoviska (posudek o invaliditě) mít oporu v použitých podkladech (zdravotnické dokumentaci). Pokud tomu tak není, jsou závěry takových rozhodnutí nebo stanovisek nepřezkoumatelné - není zjevné, na základě jaké úvahy k nim posuzujicí lékař nebo orgán, který rozhodnutí vydal, dospěl. Nepřezkoumatelné závěry zásadně nemají v posudku o invaliditě místo a musí být odstraněny.

Příkladem nepřezkoumatelného závěru, se kterým jsme se v praxi setkali, může být tato situace: Dvě lékařské zprávy ze tří obsahovaly doporučení: ve znění "Nezvedat těžká břemena, neohýbat se, nerotovat pánví." a posudek o invaliditě obsahoval větu: "Dle odborných podkladů bez pohybového omezení.". Situace nakonec byla vysvětlena s odůvodněním, že doporučení obdobného znění se dávají pacientům s dotčeným onemocněním vždy, bez ohledu na závažnost jejich stavu a reálné pohybové možnosti. V onom konkrétním případě zdravotní stav zvedání břemen a zátěž bederní páteře umožńoval.

Námitky musejí také splňovat formální požadavky kladené na ně správním řádem (zákon č. 500/2004 Sb.), a sice ust. § 37 odst. 2 a 82 odst. 2 (velmi doporučujeme nahlédnout). Druhé ustanovené se vztahuje jen na odvolání, což není institut totožný s námitkami, domníváme se však, že je třeba toto ustanovení na námitky analogicky použít. Ostatně, toto ustanovení požaduje splnění náležitostí, bez jejichž splnění by bylo obtížné o námitkách rozhodnout.

Námtiky by měly obsahovat tzv. závěrečný návrh, což je stručná formulace toho, čeho chcete námitkami docílit. Zpravidla je třeba navrhnout změnu rozhodnutí ve svůj prospěch - na to nezapomeňte. Např. tedy:

Navrhuji, aby napadené rozhodnutí bylo změněno tak, že se mojí žádosti vyhovuje.

Doporučujeme také navštívit sekci našeho webu s názvem Invalidní důchod. Mezi zodpovězenými otázkami naleznete i odkaz na použitelný vzor námitek.

Vaše Férová nemocnice.

16.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS