Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání.

Dobrý den,
u bývalého zaměstnavatele mi byl zjištěn syndrom karpálního tunelu z jednotvárné činnosti (7 let-tři měsíce neschopnost). V zaměstnání jsem dal sám výpověď a našel jsem si jiné zaměstnání. Bohužel jsem po roce v současné době v novém zaměstnání skončil na neschopence z důvodu operace karpálního tunelu. Je možné takto zpětně,když už u zaměstnavatele kde mi nemoc vznikla zažádat o nemoc z povolání? Kdyby mi byla přiznána,co to pro mě znamená? Vše by doplatil bývalý zaměstnavatel? U případných dalších zaměstnáních bych musel hlásit nemoc z povolání? V nynějším zaměstnání jsem spokojen a nemám zájem do této věci ho zatahovat.
Předem děkuji.

Luděk

Odpověď:

Dobrý den,

v této situaci je zaměstnavatel povinen Vám poskytnout náhradu za toto onemocnění i zpětně – tedy po i po ukončení Vašeho pracovního poměru. Výjimkou je zjištění skutečností, že bylo toto onemocnění příčinou porušení/ porušování některé Vaší povinnosti nebo nedodržováním pracovních předpisů.

Důležitým krokem, který byste měl učinit, je kontaktovat Vašeho praktického lékaře, který by Vás měl odkázat na specializované pracoviště, které se zabývá pracovním lékařstvím. Na tomto pracovišti by Vám měl být vystaven dokument o přiznání (nebo teoretickém nepřiznání) nemoci z povolání.

Ve Vaší situaci je v této chvíli také podstatné, zda stále máte zdravotní dokumentaci z doby, kdy Vám bylo onemocnění karpálního tunelu diagnostikováno. Popřípadě zda o tomto Vašem zdravotním stavu byl bývalý zaměstnavatel informován.

Pokud Vám bude nemoc z povolání přiznána, zašlete tento dokument Vašemu bývalému zaměstnavateli s požadavkem na odškodnění. Dle zákoníku práce máte v této souvislosti právo na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, po skončení pracovní neschopnosti, náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením a náhradu věcné škody.

Tyto nároky jsou vyjmenovány v zákoníku práce v §271a - § 271f (dostupný zde).

Váš nynější zaměstnavatel by měl být informován o Vašem zdravotním vztahu pouze v případě, že toto onemocnění přímo souvisí s výkonem Vašeho pracovního poměru – tedy že Vás toto onemocnění nějak přímo omezuje ve výkonu práce. O Vašem zdravotním stavu by měl být ovšem za všech okolností informován lékař určený Vaším zaměstnavatelem – tzv.  závodní lékař.

Děkujeme za odpověď a pokud budete mít další otázky, neváhejte se na nás opět obrátit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

1.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS