Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání zaměstnavatel tlačí na výpověď

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat.

V květnu 2015 jsem nastoupila do práce jako "šička" autopotahů (kůže), před uzavřením smlouvy na dobu určitou i po roce před prodloužením smlouvy na dobu neurčitou jsem u závodního lékaře prošla mimo jiné i EMG vyšetření, při druhém jsem již pociťovala brnění v prstech a lékaři jej nahlásila, bylo mi řečeno, že vzhledem k práci kterou dělám a v období 12 hodinových směn 5 dní v týdnu je to "normální".

Od prvního června 2016 mám smlouvu na dobu neurčitou, ovšem 6. června mě již bolely ruce tak, že jsem nastoupila na neschopenku, 24. června mi operovali pravou ruku pro těžký nález syndromu karpálního tunelu, v listopadu téhož roku levou ruku. 27. dubna tohoto roku byla nutná reoperace levé ruky. Mám podanou žádost o prodloužení neschopnosti.

V práci mi bylo řečeno ať podám výpověď, což samozřejmě dělat nechci. Po mém odmítnutí mi bylo řečeno, že to takhle ale bývá "normální" anebo že se se zaměstnancem na výpovědi "dohodnou". Poté mi bylo řečeno, že mi stejně závodní lékař nedovolí stávající práci dělat a jinou pro mě nemají, tak co jako od nich chci, že to bez výpovědi stejně nepůjde. Vůbec nevím, co mě po "uschopnění" čeká...

Můj dotaz tedy zní, mám nárok si podat žádost o posouzení nemoci z povolání? Má obvodní lékařka se mnou o tom vůbec nemluvila. Mohu si, popř. žádost podat sama? Co vše potřebuji a kam přesně ji mohu zanést? (bydlím v jiném městě, než jsem zaměstnána) Jaká je doba pro vyřízení žádosti a pokud mou žádost vyřídí kladně jak dále postupovat?

Předem děkuji za odpověď.

Petra

Odpověď:

Dobrý den, 

ve Vašem případě jde o několik problémů současně.

V první řadě jde o otázku nemoci z povolání. Zde je třeba u poskytovatele pracovnělékařských služeb podnítit kontrolu, posouzení Vašeho zdravotního stavu a případně uznání Vašeho onemocnění jako nemoci z povolání. Zde bude vystupovat i Krajská hygienická stanice, která posoudí pracovní prostředí u Vašeho zaměstnavatele, Váš zdravotní stav a souvislost mezi Vaším onemocněním a Vámi vykonávanou prací. V případě, že bude uznána nemoc z povolání, bude Vám zaměstnavatel má povinnost vytvořit takové pracovní prostředí, které nebude ohrožovat zdravotní stav zaměstnanců. V případě, že tuto svoji povinnost nedodrží, a pracovní prostředí je příčinou nemoci z povolání, náleží mu pak povinnost hradit náhradu za ztrátu výdělku (zjednodušeně rozdíl mezi výdělkem dosaženým po uznání nemoci z povolání a před ní). 

V druhé řadě se jedná o skončení pracovního poměru. V době dočasné pracovní neschopnosti je zákaz výpovědi ze strany zaměstnavatele. Základní povinností zaměstnavatele je zajistit práci pro zaměstnance. Pokud vzhledem ke zdravotnímu stavu zaměstnance toto není možné, je povinností zaměstnavatele najít pro zaměstnance jinou vhodnou pracovní pozici. Pokud však není jiné možnosti, je oprávněn takového zaměstnance i propustit, ale potřebuje k tomu rozhodnutí od poskytovatele pracovnělékařských služeb, že již nadále nemůže zaměstnanec konat dosavadní práci.

K Vašim dotazům konkrétně: požádejte si o posouzení nemoci z povolání u poskytovatele pracovnělékařských služeb. Kdo jím je Vám sdělí Váš zaměstnavatel (zpravidla je to poskytovatel, u kterého jste byla - tzv. závodní lékař), ten posoudí zdravotní stav, posoudí i pracovní prostředí u zaměstnavatele, bude postupovat podle zákona o specifických zdravotních službách a související vyhlášky. Po posouzení lékařem bude kontaktována Klinika pracovního lékařství, která opět posoudí, zda se jedná o nemoc z povolání a následně kontaktuje Krajskou hygienickou stanici. S tou pak musíte aktivně spolupracovat a informovat ji o změnách svého zdravotního stavu apod. Následně se definitivně rozhodne, nemoc z povolání se ohodnotí a budete mít nárok na náhradu za ztrátu výdělku. V případě, že by Klinika pracovního lékařství nerozhodla kladně, můžete do 10 dní podat této klinice podnět k přezkoumání rozhodnutí. K samotné žádosti a řízení není potřeba více, než Vaše součinnost s lékařem a dalšími orgány, které budou o nemoci z povolání rozhodovat.

Případně samozřejmě můžete dát výpověď, je to Vaše svobodná volba. Nebo můžete přistoupit i na ukončení pracovního poměru dohodou. Ale není to pro Vás výhodou, mohla byste přijít o odstupné či další finanční nároky).

Co se týká lhůty pro vyřízení žádosti, záleží na době, po kterou bude trvat, než se posoudí všechny podstatné vlivy, zdravotní stav apod. Nelze proto jednoznačně určit, do jaké doby bude rozhodnuto. 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

18.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS