Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská u invalidního důchodce

Dobrý den,

je mi 62 let a pobírám invalidní důchod. V nedávné době došlo ke zhoršení zdravotního stavu, pro který nejsem schopen vykonávat práci (pravděpodobně způsobený parkinsonovou nemocí). Do starobního důchodu mi chybí odpracovat 18 měsíců. Můžu pobírat nemocenskou? Případně, co mám dělat když dostanu výpověď?

Děkuji.

Mirek

Odpověď:

Dobrý den,

osoba pobírající invalidní důchod může být dočasně práce neschopná. Postup je stejný jako u jiných zaměstnanců, kteří ID nepobírají (návštěva lékaře, karenční doba, náhrada mzdy, nemocenská). Podpůrčí doba se liší podle stupně invalidity. Pro 1. a 2. stupeň činí podpůrčí doba 380 kalendářních dní jako u zdravých zaměstnanců - § 26, odst. 1 zákona o nemocenském pojištění; 3. stupeň 70 kalendářních dní - § 28, odst. 1, tamtéž).

Zaměstnavatel může skončit pracovní poměr pouze ze zákonem stanovených důvod. Pokud lékař rozhodne o DPN, zakazuje se zaměstnavateli dát zaměstnanci výpověď (§ 53 odst. 1 písm. a) zákoníku práce).

Pokud Vám zdravotní stav nedovoluje vykonávat práci, běžte za lékařem, který rozhodne o vzniku DPN, jinak se vystavujete riziku okamžitého zrušení pracovního poměru např. pro neomluvenou absenci.

V případě, že pojištěnec nedosáhl nároku na výplatu starobního důchodu a zdravotní stav mu nedovoluje pracovat, může žádat o změnu stupně invalidity na příslušné OSSZ.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS